destabilizacija grada

Obilježavanje Dana Europe i Antifašističke borbe izazvalo nove podjele u Mostaru

09.05.2018 u 16:51

Bionic
Reading

Obilježavanje Dana Europe i Dana borbe protiv fašizma u Mostaru je u srijedu poslužilo za nove podjele i međusobne optužbe hrvatskih i bošnjačkih stranaka, pa je na spomen Partizanskom groblju u nazočnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića (SDA) obilježen ovaj datum, dok je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) istaknuo kako se takvim događajima, u koje nisu bile uključene gradske vlasti, samo želi destabilizirati grad

Na mostarskom spomen kompleksu Partizanskog groblja uz Zvizdića, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i druge bošnjačke dužnosnike koji su položila vijence u spomen na Dan pobjede nad fašizmom, bio je i voditelj ureda Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark. Na ovome skupu nisu bili predstavnici hrvatskih političkih stranaka niti lokalnih vlasti.

Zvizdić, koji je dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA), istaknuo je kako je odlučio podržati inicijativu mostarskih nevladinih organizacija kako bi se obnovilo partizansko spomen obilježje koje je godinama bilo devastirano, dodajući da 'fašističke i hegemonističke ideologije još uvijek nisu poražene'.

Pri tome je istaknuo kako za njega borba protiv fašizma predstavlja 'borbu protiv svih podjela, nacionalnih, vjerskih, ideoloških', za koje je rekao da su nametnute izvana.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić održao je u četvrtak na Sveučilištu u Mostaru predavanje o Danu Europe i Danu pobjede nad fašizmom izražavajući snažan prosvjed što u organiziranje ovoga događaja nisu bile uključene gradske vlasti.

'Koliko smo daleko od europske uljudbe i standarda pokazuje i današnje obilježavanje značajnih datuma jer neki organizatori, otvorenim ignoriranjem, bez uključivanja predstavnika lokalne vlasti u pripremu i organizaciju na partizanskom spomen-obilježju žele i dalje destabilizirati naš grad', rekao Bešlić. Dodao je kako je jedini motiv današnjeg okupljanja bošnjačkih političara kako bi događaj 'iskoristili za prizemna dnevno-politička podmetanja'.

Mostarski spomen kompleks Partizansko groblje izgrađeno je 1965. godine na zemljištu koje je oteto Katoličkoj Crkvi i u njega su sahranjeni pripadnici postrojbi Narodnooslobodilačke borbe. Nakon posljednjeg rata ovaj je kompleks bio oštećen u više navrata te su na njemu ispisivani uvredljivi sadržaji. Nedavno je mostarski Centar za mir, nevladina organizacija, pokrenula akciju za revitalizaciju Partizanskog groblja, a u cijelome poslu zaobiđene su strukture gradskih vlasti Mostara.