SLIJEDI ŽUSTRA RASPRAVA

Obama predložio proračun od 3,99 bilijuna dolara

02.02.2015 u 22:17

Bionic
Reading

Američki predsjendik Barack Obama je u ponedjeljak predložio proračun od 3,99 bilijuna dolara usmjeren na sveobuhvatnu poreznu reformu i osjetan rast saveznih troškova na infrastrukturu, istraživanje i vojsku

Pozamašan dokument, pravi politički program u kojemu se opširno izlaže prijedlog proračuna od 3,99 bilijuna dolara, odmah nakon objavljivanja naišao je na oštro protivljenje republikanaca koji sada kontroliraju oba doma Kongresa.

Rasprava će idućih tjedana i mjeseci biti žustra, budući da su i nesuglasice velike. No ističući svoju gospodarsku politiku u korist srednje klase, Obama koji želi povećati porezno opterećenje najbogatijih Amerikanaca, ne želi samo nagodbu o proračunu. Dvije godine prije odlaska iz Bijele kuće želi utjecati i na predsjedničke izbore 2016.

"U trenutku kada naše gospodarstvo raste, kada naše tvrtke stvaraju radna mjesta ritmom neviđenim od 90-ih i kada plaće počinju rasti, moramo donijeti važne odluke o tome kakvu zemlju želimo", rekao je u kratkom govoru u Washingtonu.

Istaknuvši da je proračunski deficit smanjen - u 2014. je, prvi put nakon 2007., pao ispod 3 posto BDP-a - Obama je ocijenio da si SAD može dopustiti da "investira a da ujedno bude fiskalno odgovoran". "Zapravo, bila bi to strašna pogrješka da ne pokrećemo te investicije, to si ne možemo dopustiti", istaknuo je.

U proračunskoj godini 2016. proračunski deficit će ostati ispod 3 posto BDP-a. Iznosit će 474 milijarde dolara, ili 2,5 posto. Savezni dug će biti 75 posto BDP-a.

Američka vlada u 2015. računa s rastom od 3,1 posto, nezaposlenošću od 5,4 posto i inflacijom od 1,4 posto.

Obama predlaže šestogodišnji plan ulaganja u infrastrukturu (ceste, mostovi i drugo) u iznosu od 478 milijarda dolara. To će se dijelom financirati iz poreza na dobit koju u inozemstvu ostvaruju američke tvrtke, po stopi od 14 posto, što će po računici Bijele kuće donijeti 238 milijarda dolara.

U proračunskoj godini 2016., koja počinje 1. listopada 2015., Bijela kuća želi povećati vojne rashode na 585 milijarda dolara, ili 38 milijarda više nego lani.

"Naše se gospodarstvo razvija samo ako je Amerika sigurna", istaknuo je Obama, napomenuvši da je osobitu pozornost posvetio sredstvima "za rješavanje svjetskih izazova, od Islamske države do ruske agresije" u Ukrajini.

U proračunu se planira i dodatna pomoć Srednjoj Americi, napose Salvadoru, Hondurasu i Gvatemali, vrijedna 1 milijardu dolara namijenjenih jačanju sigurnosti, poboljšanju životnog standarda i borbi s ilegalnim imigrantima.

Predsjednikov prijedlog je očekivano potaknuo žustru raspravu s republikancima u Kongresu.

Predsjednik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner otvoreno je odbio prijedlog koji predviđa "više poreza i više troškova" a ne predviđa "nikakvo rješenje" za zaduženost i za nova radna mjesta.