NESRETNA ZEMLJA

Obama je četvrti američki predsjednik koji bombardira Irak

11.09.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Barack Obama postat će četvrti američki predsjednik u nizu koji će bombardirati Irak. Obama je u srijedu navečer rekao kako će Sjedinjene Američke Države proširiti vojnu kampanju i zračne napade protiv Islamske države u Iraku te prvi puta gađati ciljeve džihadista u Siriji

Američki predsjednik kazao je da će se nova vojna kampanja oslanjati na akcije koje se godinama provode protiv islamista u Jemenu i Somaliji, ali da će temeljno biti 'različita' od ratova u Afganistanu i Iraku, koje je pokrenuo njegov predsjednik George W. Bush.

Prvi američki predsjednik koji je bombardirao nesretnu zemlju bio je George Bush stariji u operaciji 'Pustinjska oluja' koja je bila odgovor na iračku okupaciju Kuvajta. Busha je u Bijeloj kući naslijedio Bill Clinton koji je bombardirao Irak 1998., u jeku krize o razoružavanju te zemlje nakon što je Sadam Husein odbio poslušati Vijeće sigurnosti UN-a.

Bombardiranje je samo rasplamsalo krizu koja je postala jedan od korijena američke invazije na Irak 2003. u kojoj je svrgnut režim u Bagdadu. Jedanaest godina poslije, kriza ne da nije gotova, nego se nastankom Islamske države prelila u Siriju i situacija na terenu je sve gora pa je sigurno da će se i Obamin nasljednik baviti Irakom.