NOMINACIJA CHUCKA HAGELA

Obama gura republikanca na čelo Pentagona!

07.01.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama nominirat će bivšeg senatora Chucka Hagela, republikanca iz Nebraske i veterana Vijetnamskog rata, za novog ministra obrane, dok će za novog direktora CIA-e predložiti Johna Brennana, svog glavnog savjetnika za protuterorizam i domovinsku sigurnost. Nominacije će biti objavljene u ponedjeljak, doznaje se iz izvora bliskih administraciji u Washingtonu, piše Reuters

Iako se u nagađanjima oko toga tko će na čelu CIA-e naslijediti Davida Petraeusa, koji je podnio ostavku zbog izvanbračne afere, spominjao i Michael Morell, karijerni obavještajac i aktualni v.d. direktora CIA-e, Bijela kuća ne očekuje da će nominacija Johna Brennana izazvati burne reakcije.

Situacija je ponešto drukčija s Chuckom Hagelom, kojeg mnogi republikanci smatraju kukoljem u vlastitim redovima.

Obamina
administracija prethodno je popustila pod pritiscima republikanaca i odustala od nominiranja Susan Rice, veleposlanice SAD-a pri UN-u, za nasljednicu Hillary Clinton na čelu State Departmenta. Rice je bila prvi izbor američkog predsjednika za šeficu diplomacije, ali se sama povukla iz procesa zbog teških kritika republikanaca na njezine opaske o napadu na američke dužnosnike u libijskom Bengaziju 11. rujna prošle godine. Obama je tada kandidirao Johna Kerryja, demokratskog senatora iz Massachusettsa.

'Administracija će imati puno posla oko Hagela. On je sada u slabijem položaju nego što je Rice ikada bila, jer je ona imala podršku demokrata. Administracija je pustila Hagelovo ime u opticaj, ali ga nije uzela u obranu kada su ga se dočepali kritičari', izjavio je u nedjelju neimenovani visokopozicionirani demokrat.

Bijela kuća uvjerena je međutim da može pridobiti dovoljno glasova iz obje stranke za imenovanje Hagela ministrom obrane.

'Predsjednik ga želi jer mu vjeruje. Hagel je prilično neovisan o stranci', rekao je drugi izvor upoznat sa situacijom.

Niz prominentnih republikanaca, prvenstveno onih koji snažno podržavaju Izrael, usprotivio se nominaciji Hagela.

'Ne znam kakvo je njegovo iskustvo u menadžmentu za vođenje Pentagona i ima li ga uopće. Smatram da je ovo iznimno kontroverzan izbor', rekao je Lindsay Graham, republikanski senator iz Južne Karoline, za CNN.

Mnogi republikanci smatraju da se Hagel, koji je napustio Senat 2008, ne zalaže za interese Izraela. Nekoliko puta glasao je protiv američkih sankcija Iranu i omalovažio ono što naziva 'židovskim lobijem' u Washingtonu.

Hagel je kritizirao i veličinu američke vojske, izjavljujući za Financial Times 2011. godine da je Ministarstvo obrane 'prenapuhano' i da ga treba 'srezati'.

Washington Post u prosincu je objavio urednički komentar s osvrtom na rezove u Pentagonu za koje se zalaže Hagel, ocjenjujući da on 'nije dobar izbor' za ministra obrane.

Ukoliko zasjedne na čelo Pentagona, Hagel će biti prvi američki ministar obrane s neposrednim vojničkim iskustvom. Služio je u Vijetnamu zajedno s bratom Tomom, a oboje su odlikovani za svoje zasluge.

Obama snažno podržava Hagela.

'Radio sam s njim, poznajem ga. On je patriot, netko tko je odradio izvanredan posao u Senatu i herojski služio ovoj zemlji u Vijetnamu', rekao je Obama gostujući u emisiji 'Meet the Press' 30. prosinca.

Obama i Hagel protivili su se ratu u Iraku, koji su zajedno i posjetili 2008. godine.