PROTUZRAČNE RAKETE

Nuklearna tehnologija spaja Rusiju i Brazil

20.02.2013 u 21:27

Bionic
Reading

Ruski premijer Dimitrij Medvedev sastao se u srijedu s brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff s kojom će razgovarati o suradnji na području obrane i nuklearne tehnologije, izvješćuje Reuters

Kako javlja agencija, pozivajući se na glasnogovornika brazilske vlade, jedna od tema razgovora mogla bi biti prodaja ruskih protuzračnih raketnih sustava Brazilu. Ta zemlja želi prije svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. godine pojačati svoje obrambene kapacitete kako bi spriječila moguće terorističke napade na sportskim događanjima na kojima se očekuju gomile stranih posjetitelja.

Brazil je također najavio planove za izgradnjom dodatnoh nuklearnih centrala, a Rusija je ponudila sudjelovanje u izgradnji nuklearki, obuci brazilskih stručnjaka, izradi istraživačkih reaktora i opskrbi goriva za buduća nuklearna postrojenja.

Posjet Medvedeva nastavak je posjete brazilske predsjednice Moskvi u prosincu prošle godine i pokazatelj je važnosti koju obje zemlje pridodaju izgradnji odnosa unutar skupine BRIC koju čine zemlje s rastućom ekonomijom, Brazil, Indija, Kina i Rusija. Veze između Rusije i Brazila sve su snažnije, s namjerom da se godišnja trgovinska razmjena sa sadašnjih 6,5 milijardi dolara poveća na 10 milijardi.