NOVI ORGAN?

Novootkrivena struktura u ljudskom tijelu mogla bi razjasniti tajne raka

28.03.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Neobičnu pojavu nazvanu intersticij, koju su znanstvenici nedavno zamijetili u ljudskom tijelu, neki već nazivaju organom, a premda je riječ o otkriću koje bi moglo značajno utjecati na daljnji razvoj medicine, struka upozorava na to da je još prerano donositi ikakve zaključke

Tim znanstvenika otkrio je dosad nepoznatu strukturu u ljudskom tijelu, nazvanu intersticij, a mediji i dio struke već nagađaju da bi mogla biti riječ o novom organu. Kako piše Independent, neobična pojava mogla bi pomoći u razumijevanju načina na koji se stanice raka šire ljudskim tijelom.

Ono što se dosad smatralo slojem gustog tkiva zapravo su nizovi tekućinom ispunjenih odjeljaka koji se nalaze tik ispod kože, a njima su obložena i crijeva, pluća, krvne žile i mišići te tako tvore mrežu čvrstih, ali rastezljivih proteina.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports prvo je te odjeljke identificiralo kao zaseban organ, a pred znanstvenicima je zadatak otkriti njegovu funkciju. No tim koji stoji iza ovog otkrića pretpostavlja kako bi ti odjeljci možda mogli služiti kao pomoć pri apsorpciji udaraca, odnosno u zaštiti tkiva od oštećenja.

Inače, intersticij bi mogao biti jedan od najvećih organa u ljudskom tijelu, pa je prilično nevjerojatno kako je dosad uspio ostati skriven. Naime liječnici David Carr-Locke i Petros Benias iz bolničkog centra Mount Sinai u New Yorku otkrili su ga posve slučajno istražujući žučni kanal jednog pacijenta u potrazi za znakovima raka. Primijetili su šupljine koje se nisu poklapale s dotad znanom ljudskom anatomijom te su potražili pomoć doktora Neila Theisea, patologa s njujorškog Sveučilišta.

Znanstvenici su ustanovili da su sva prijašnja ispitivanja ljudskog tijela previdjela intersticij jer metoda prikupljanja uzoraka za mikroskopsku analizu podrazumijeva isušivanje tekućine, čime se zapravo uništava struktura samog organa.

Kad su došli do novih saznanja, znanstvenici su shvatili da se ta struktura ne nalazi samo u žučnom kanalu, već okružuje i mnoge druge unutarnje organe. Također, ustanovili su da tekućina iz intersticija otječe u limfni sustav, odnosno mrežu žila koje provode limfu, a koja je povezana s imunološkom reakcijom organizma.

Uzevši u obzir to da omogućuju brži prolaz tekućine širom tijela, međusobno povezane stanice vjerojatno imaju nuspojavu da pospješuju i širenje karcinoma tijelom. Upravo zato znanstvenici se nadaju da će ovo otkriće pomoći u razumijevanju načina na koji se rak širi tijelom.

'Ovo otkriće može dovesti do dramatičnih pomaka u medicini, uključujući mogućnost da uzimanje uzorka tekućine intersticija postane moćno dijagnostičko oruđe', rekao je doktor Thiese.

Ipak, dio stručnjaka upozorava na to da je u ovoj fazi istraživanja prerano donositi ikakve zaključke te da je na temelju teorija autora još uvijek neprimjereno nazivati intersticij novim organom.

  • +2
Otkriće bi moglo značajno utjecati na daljnji razvoj medicine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia