santos

Novoizabrani brazilski predsjednik Lula nazočit će bdjenju za Pelea

02.01.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon inauguracije, novi brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva trebao ti nazočiti javnom bdjenju za nogometnu legendu Pelea, doznaje se u ponedjeljak iz medijskih izvješća

Lula, koji je u subotu prisegnuo za novog predsjednika Brazila, želi osobno odati počast osvajaču tri Svjetska kupa te će danas otputovati u Peleov rodni grad Santos gdje će biti održano bdjenje.

Jedini nogometaš koji je osvojio tri Svjetska kupa, 1958., 1962. i 1970., Pele je umro u četvrtak u 82. godini života od karcinoma debelog crijeva. Njegova borba za život trajala je godinu i pol, a od studenog se nalazio u bolnici.

U ponedjeljak ujutro njegov lijes će iz bolnice u Sao Paulu biti odvezen u Santos, obalni grad udaljen oko 80 kilometara, te će biti položen na nogometnom stadionu FC Santos, bivšeg Peleovog kluba, gdje će mu ljudi moći odati počast i reći posljednje zbogom.

Iz kluba se doznaje da javno bdjenje počinje u 10 sati po mjesnom vremenu (u podne po srednjoeuropskom). Bdjenje će trajati 24 sata, do 10 sati ujutro u utorak, a potom će početi pogrebna procesija ulicama Santosa koja će proći i pokraj kuće Peleove majke Done Celeste koja je nedavno napunila 100 godina.

Pelé će biti pokopan na groblju Memorial Necrópole Ecumênica u nazočnosti najbliže obitelji. Rođen kao Edson Arantes do Nascimento 23. listopada 1940 u gradu Três Corações (Tri srca) u državi Minas Gerais, Pelé je u Brazilu postao poznat kao "Kralj nogometa".

  • +60
Pele Edson Arantes do Nascimento Izvor: EPA / Autor: CARLO FERRARO