SANJA PUTICA, PREDSJEDNICA ZAJEDNICE ŽENA

Novo lice HDZ-a koje se otrgnulo tetkinoj kontroli

29.09.2015 u 07:02

Bionic
Reading

Mlada ravnateljica dubrovačke gimnazije Sanja Putica nova je predsjednica Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski'. Široj javnosti mahom je nepoznata, dok je na lokalnoj razini 'obilježena' podatkom da joj je bivša gradonačelnica i današnja eurozastupnica Dubravka Šuica - tetka

Putica je svojevremeno priznala da joj je upravo tetka Dubravka bila uzor prilikom uključivanja u politiku, no posljednjih mjeseci - otkako je Šuica praktički pala u nemilost i izgubila gotovo sav utjecaj u dubrovačkom HDZ-u - distanca između njih dvije nešto je veća.

Dubrovački kuloari tvrde da nova predsjednica Zajednice žena čuva leđa dvojcu Tomislav Karamarko - Milijan Brkić, jednako kao što su se sve njene prethodnice čvrsto držale službenog stranačkog kursa. A tetka je, pak, kako je već poznato, nešto bliža umjerenijoj struji predvođenoj Andrejom Plenkovićem.

'Ne bih to komentirala, svi radimo na pobjedi stranke i svi smo na istoj liniji', diplomatski će Putica za tportal. Najavila je i da će se 'baviti afirmacijom žena i očuvanjem temeljnih demokršćanskih vrijednosti', a uoči izbora Zajednica žena 'pojačat će humanitarne i političke aktivnosti na svim razinama'.

Sanja Putica pohađala je dubrovačku gimnaziju i potom u roku završila studij književnosti, da bi se potom u rekordnom roku vratila u svoju bivšu školu, a zatim - također ekspresno - u ranim tridesetima postala ravnateljicom, odnosno šeficom svojim dojučerašnjim profesorima.

Na njen stručni rad nema previše primjedbi, a čak i gradonačelnik Andro Vlahušić priznat će da se ona 'dosta trudi i da je zasad dobra ravnateljica'.

U političkom životu je, pak, ponešto lutala: na unutarstranačkim izborima bila je protukandidatkinja današnjem predsjedniku dubrovačkog HDZ-a Mati Frankoviću, no nakon poraza ubrzo je prešla u suprotni tabor. Potom je na lokalnim izborima bila stranačka kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, a kada je Vlahušić ponovno pomeo HDZ nastavila je s radom kao gradska vijećnica.

U čudnovatoj dubrovačkoj političkoj situaciji, u kojoj već godinama nitko nema većinu pa svi surađuju sa svima i kroz formu konsenzusa mahom trguju, Sanja Putica zasad se istakla tek žestokim protivljenjem izdvajanju novca za osiguranje predstave 'Elementarne čestice' Michela Houllebecqa.

Prijedlog profesorice književnosti (!) dubrovački vijećnici tada su jednoglasno prihvatili, kao što su nedugo potom jednoglasno prihvatili i Vlahušićev proračun za ovu godinu.

Opća idila u odnosu HDZ-a s Vlahušićem zasad nije u fokusu javnosti i tako će ostati barem do parlamentarnih izbora, kako je i naređeno iz središnjice. A nakon njih, zna se, Dubrovčani se lako dogovore - bilo da se nalaze u tvrđoj, bilo u nešto liberalnijoj struji...