ruske veze

Novi ukrajinski vojni zapovjednik ima zanimljivu biografiju, Moskva kipti: 'On je izdajica!

09.02.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Visoki ruski sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvedev rekao je u petak da je novi vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski, rođen u Rusiji, izdajica, a Kremlj je poručio da njegovo imenovanje neće promijeniti ishod sukoba u Ukrajini koji Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamijenio je u četvrtak popularnog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog s general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), zapovjednikom kopnenih snaga.

Sirski je rođen u srpnju 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. Kao mnogi ljudi njegove dobi u ukrajinskim oružanim snagama, studirao je u Moskvi, na Višoj vojnoj zapovjednoj školi. Pet godina služio je u Sovjetskom artiljerijskom korpusu, a u Ukrajini živi od 1980-ih.

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik koji je sada zamjenik ruskog Vijeća za sigurnost, optužio je Sirskog, koji nije služio u postsovjetskoj ruskoj vojsci, da je prekršio časničku prisegu.

"Gledajući biografiju novog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Sirskog osjeća se mržnja, prijezir, gađenje", napisao je Medvedev na svojem službenom Telegram kanalu.

"Gađenje prema čovjeku koji je bio sovjetski ruski časnik, ali je postao Banderin izdajica, koji je prekršio prisegu i služi nacistima, uništavajući svoje voljene. Neka mu zemlja gori pod nogama!", napisao je.

  • +3
Oleksandr Sirski Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidential Press Service / Avalon / Profimedia

Bandera se odnosi na Stepana Banderu, ukrajinskog nacionalista iz Drugog svjetskog rata koji je surađivao s nacističkom Njemačkom u borbi protiv Crvene armije. Neki Ukrajinci smatraju ga borcem za slobodu, a Rusi izdajicom.

Kremlj je poručio kako ne vjeruje da će promjena na vrhu ukrajinskog vojnog vodstva promijeniti ishod sukoba.

U telefonskom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Mislimo da to nisu faktori moju mogu promijeniti tijek posebne vojne operacije."