pod pritiskom iz RS

Novi problemi u BiH: Zadnji preostali sudac iz redova Srba povlači se iz Ustavnog suda

14.06.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Političari iz Republike Srpske uspjeli su uvjeriti jedinog preostalog suca Ustavnog suda BiH iz reda Srba da se povuče s te dužnosti čime planiraju zakomplicirati funkcioniranje tog suda i time dodatno osporiti presude koje on donosi, a vlastima u Banjoj Luci se ne sviđaju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je u srijedu kako je od suca Zlatka Kneževića dobio uvjeravanja da će on uskoro podnijeti zahtjev za prijevremeno umirovljenje s dužnosti u Ustavnom sudu.

"Knežević je našao najbolji način da ispoštuje odluku Narodne skupštine, a da sačuva dignitet sudačke dužnosti", kazao je Stevandić za lokalne medije.

Parlament kojim on predsjedava i koji je pod apsolutnom kontrolom čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika u travnju je usvojio izjavu kojom je od Kneževića zatražio podnošenje ostavke na poziciju suca u Ustavnom sudu.

Učinili su to kako bi "delegitimirali" Ustavni sud za kojega tvrde da donosi neustavne presude koje su na štetu RS.

Posebice im smeta inzistiranje Ustavnog suda BiH na tome da nekretninama u državnom vlasništvu ne mogu samostalno raspolagati entiteti.

Ustavni sud BiH sastoji se od po dva suca iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka te tri inozemna suca koja imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Pozicije po jednog srpskog i hrvatskog suca trenutačno su upražnjene zbog odlaska bivših sudaca u mirovinu.

Za novog suca iz reda Hrvata predložen je Marin Vukoja i on bi mogao biti izabran već na narednoj sjednici parlamenta Federacije BiH no parlament RS koji treba imenovati novog suca iz reda Srba to odbija učiniti, a sada bi se i Knežević trebao povući.

Ustavni sud BiH može donositi odluke i bez oba suca iz reda nekog konstitutivnog naroda, no po kompliciranoj proceduri a iz RS-a su najavili kako neće poštovati ni jednu presudu koja bi bila donesena na taj način.

Dodik se u srijedu dodatno obrušio na Ustavni sud i njegovu predsjednicu Valeriju Galić optužujući je za nezakonito postupanje.

"Ustavni je sud posljednjih godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad ustava BiH i koji pod utjecajem stranaca i političkog Sarajeva pokušava kreirati neke nove odnose u BiH", napisao je Dodik na Twitteru, ljut jer je Galić dan ranije pozvala Tužiteljstvo BiH da reagira kada vlasti odbijaju provesti obvezujuće sudske presude.

Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH kazneno je djelo za koje se može izreći zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina no zbog toga još nitko nije procesuiran.