prijete štrajkom

I carinici traže veće koeficijente: Bit ćemo strpljivi još sedam dana

02.12.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Carinski sindikat Hrvatske (CSH) proveo je referendum o štrajku i danas su stigli na razgovor u Ministarstvo rada. Što je sve bilo na sastanku prepričao je šef sindikata Rino Štorić

'Na naše iznenađenje, na sastanku nije bio ni ministar Aladrović, ni ministar Marić. Bila je država tajnica iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava te predstavnici Ministarstva. Kako ne bismo otežali situaciju cijelu, odlučili smo ostati na ovom sastanku. Uvažili smo objašnjenje da zbog situacije s prosvjetom, ministri nisu mogli biti ovdje', kazao je Štorić.

Ističe kako su na sastanku iznijeli nezadovoljstvo da ne mogu razgovarati s resornim ministrom Marićem, prenosi N1.

'Zaključak s ovog sastanka je da očekujemo da dobijemo odgovor do sutra do kraja radnog vremena hoće li Vlada nastaviti razgovore s carinskim sindikatom i očekujemo do sutra do kraja radnog vremena da odgovore kako će reagirati na naš prijedlog o reguliranju status sindikata', rekao je.

'Na pitanje koliko mi kao sindikat možemo pričekati, rekli smo kako možemo čekati do sutra do kraja radnog vremena informaciju kada možemo imati novi sastanak. Uvažavajući štrajk prosvjetara, mi možemo pričekati do kraja tjedna, odnosno 7 dana', naglašava Štorić.

Kazao je i koji su zahtjevi sindikata.

'Naši zahtjevi su da se započnu razgovori o svim problemima u carinskoj upravi o kojima se ne razgovara. Jedna od stvari je i izmjena Uredbe o koeficijentima. Mi ćemo biti strpljivi još 7 dana, a što će biti dalje - vidjet ćemo', pojašnjava Štorić.

Ističe kako će, ako ne dođe do pomaka, pozvati članstvo na štrajk.

'Mi nemamo samo problem s koeficijentima. To je jedan od naših problema i zato smo tražili sastanak s ministrom rada. Problem koeficijenata traje dugo u carinskoj službi i razlika između carinskog službenika i drugog službenika na istome radnom mjestu unutar Ministarstva financija unutar 2014. godine bila je 18,9 posto. Danas je ta razlika 22,22 posto', izjavio je Štorić tijekom vikenda za RTL.

'S obzirom na sve današnje izjave političara, pa i premijera Andreja Plenkovića: ne može Carinski sindikat Hrvatske biti alibi za nedogovor sindikata u prosvjeti. Dakle, mi smo predali ministru Mariću zahtjev za povećanje koeficijenata, za izmjenu uredbe 5. rujna. Do danas nismo dobili odgovor, a to je već u nizu tko zna koji zahtjev', kazao je Štorić.