ideja nije zaživjela

Novi most u Trogiru neće se zvati po Coci nego će dobiti strateško ime

04.09.2018 u 22:20

Bionic
Reading

Trogirska Hvidra predložila je da se novom mostu kopno – otok Čiovo nadjene ime 'Most hrvatskih branitelja'. Prijedlog će najvjerojatnije proći sve potrebne razine iako je postojala i ideja i da se most nazove po trogirskom slavuju, prerano preminulom, Vinku Coci. Do toga ipak nije došlo

Bez obzira na gradsku vlast koju čini koalicija SDP-HNS-HSU-Laburisti ime mostu daje država tako da će prijedlog proslijediti na usvajanje investitoru gradnje mosta, a to su Hrvatske ceste, te Ministarstvu prometa.

Time će se razriješiti dvojbe koje su u Trogiru vladale još puno prije nego što je most završen; hoće li se zvati 'Most hrvatskih branitelja' ili 'Most Vinka Coce', što je bio prvi prijedlog Mugdeira Mugija Tutića, Cocina dugogodišnjeg prijatelja, piše Slobodna Dalmacija.

'Još prije dvije godine spomenuo sam kako će Hvidra potaknuti inicijativu da se most nazove po hrvatskim braniteljima', kazao je za Slobodnu Ivica Baturina, predsjednik Hvidre Trogir i HDZ-ov vijećnik.

Baturina je poručio da je most strateška vrijednost grada Trogira i otoka Čiova te drži kako zaslužuje i strateško ime. Kaže kako naziv "Most hrvatskih branitelja" predstavlja sve žrtve tijekom povijesnih sukoba na ovim prostorima u obrani svete nam zemlje Hrvatske, a posebno onog zadnjeg – Domovinskog rata. Baturina nije želio komentirati prvotni prijedlog koji se zaustavio na neslužbenoj inicijativi o imenu Vinka Coce.

'Ona me ne zanima', uzvratio je tek kratko Baturina.

  • +23
Plenković otvorio čiovski most Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

Supruga pokojnog pjevača Janja Coce rekla je kako je uistinu tužna.

'Bilo bi mi drago i smatrala sam da je moj Vinko zaslužio da novi most nosi njegovo ime. To bi mi bila čast, ali kad su drugi odlučili tako, ja ne mogu na to utjecati. Ne znam tko je više promovirao Trogir osim njega. Svaka čast hrvatskim braniteljima. Silno ih poštujem, ali po njima se dosta toga naziva. Ako je već odluka "pala", i moga pokojnog supruga treba se svrstati u branitelje jer je na brojna bojišta u Domovinskom ratu odlazio pjesmom, a ne puškom, što potvrđuje niz dobivenih zahvalnica koje čuvam u vitrini', istaknula je Janja.

Grad je službeno dobio prijedlog Hvidre da novi most nosi ime "Most hrvatskih branitelja". 'Taj prijedlog i onaj da nosi ime po Vinku Coci, po mojemu mišljenju, prihvatljivi su. Samo inicijativa vezana uz Vinka Cocu nije došla službeno do Grada', kazao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić (SDP).

  • +18
Reportaža s čiovskog mosta Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX