INVESTICIJA OD 67 MIL. EURA

Novcem iz EU-a Poreč će imati najčistiju otpadnu vodu!

15.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Do kraja 2016., Poreč će imati u Hrvatskoj najsuvremeniji i, dakako, po europskim standardima izgrađen sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ambiciozni projekt u kojem udio bespovratnih sredstava EU-a iznosi 74,6 posto, odnosno gotovo 50 milijuna eura, prema riječima gradonačelnika Edija Štifanića, jedan je od najznačajnijih projekata u novijoj povijesti Poreča

Cijeli je projekt u vrijednosti od 500 milijuna kuna ili nešto više od 67 milijuna eura, a kako je ustvrdio direktor novoosnovane tvrtke Odvodnja d.o.o. Milan Laković, ulaganjem u nove tehnološki napredne pročišćivače te obnovljenom i proširenom kanalizacijskom mrežom, najveće turističko središte Istre imat će dugoročno riješeno pitanje pročišćavanja otpadnih voda za najmanje dvadeset idućih godina.

Naime, nije tajna da Poreč ima za sada još funkcionalan, ali zastarjeli sustav odvodnje sa šest uređaja izgrađenih prije više od tri desetljeća. Postojeći uređaji svoj su amortizacijski vijek izdržali, a isto tako i dio kanalizacijske mreže. Nekad napredni pročišćivači, danas više ne udovoljavaju pa je za grad čije su temeljne odrednice održivi razvoj i zaštita okoliša, a koji s okolnim općinama broji oko 25 tisuća stanovnika, no u špici sezone izbroji i najmanje trostruko više posjetitelja, visoko učinkovit sustav pročišćavanja voda prioritet. Tim više što sadašnji uređaji rade na 1. stupnju, to jest vrše tek mehaničko pročišćavanje kemijskom obradom prije nego što se otpadna voda podmorskim ispustima – ispusti u Jadransko more.

NAJVEĆI JAVNI PROJEKT

'Projekt Poreč jedan je od dvaju najvećih projekata u javnom sektoru, za koji smo lani, dan po ulasku Hrvatske u EU dobili suglasnost Bruxellesa', kaže Laković. Projekt se radi u suradnji s Hrvatskim vodama, a uz novac iz Strukturnih fondova EU-a, nacionalnu komponentu zatvaraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode, Grad Poreč i susjedne općine Tar - Vabriga, Funtana i Vrsar.

'Najveća korist za građane i tvrtke je to što se ovim projektom tri od četiri postojeća uređaja locirana uz samo more sele u zaleđe, gdje je i najveća potencijalna iskoristivost visoko pročišćene sanitarne vode. Lokacija pročišćivača na poluotoku Lanterni izmjestit će se dva kilometra u maslinik, a za dva kilometra od obale udaljit će se i lokacija uređaja Poreč sjever kod hotela Materada; pozicija za uređaj Sjever - jug kod hotela Delfin premješta se iznad budućeg Aquaparka. Radi se o membranskim bioreaktorima, a četvrti uređaj ostaje na Petalonu', objasnio je direktor Laković.

Napominje da su ulaganja u daljnji iskorak u zbrinjavanju otpadnih voda potaknuta željom za dugoročnom zaštitom okoliša i potrebama turizma, kojem se mora omogućiti nesmetan razvoj kako bi Poreč i nadalje bio turistički lider, ali i brigom za viši standard života građana.

Dodaje da je također važan i financijski aspekt budući da će se sanitarna voda trećeg stupnja pročišćenja moći ponovno koristiti kao tehnička voda za zalijevanje maslinika, parkova, golf-terena, što će smanjiti sadašnju potrošnju pitke vode.

UREĐAJI NAPREDNE TEHNOLOGIJE

Od 500 milijuna kuna, koliko je težak cjelokupan projekt, najveća je stavka nabava opreme i izgradnja uređaja MBR tehnologije za pročišćavanje otpadnih voda i kompostiranje mulja u iznosu od gotovo 290 milijuna kuna.

K tome, naglašava Laković, 28 naselja bit će dodatno spojeno na kanalizaciju pa će dovršetkom projekta preko 90 posto građana i tvrtaka biti priključeno.

'Sada imamo 160 kilometara kanalizacijske mreže, a rekonstruiramo i gradimo još 80 kilometara, što znači da ćemo u dvije godine izgraditi polovicu onoga što smo gradili trideset godina', istaknuo je.

'Očekujem da ćemo ugovore s izvođačima potpisati u narednih mjesec i pol dana, a s radovima na kanalizaciji krenuti već krajem turističke sezone; radovi na izgradnji četiriju uređaja MBR tehnologije za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja startali bismo u prvom kvartalu sljedeće godine. Rok je za završetak cjelokupnog projekta do kraja 2016.', zaključio je direktor porečke Odvodnje.