APETITI KOALICIJSKIH PARTNERA

Nova slovenska vlada narast će za više ministarstava, a ovo su najizgledniji kandidati za fotelje

06.05.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Izgledni mandatar buduće slovenske vlade, predsjednik Pokreta Sloboda Robert Golob u izjavi za novinare nakon razgovora s koalicijskim partnerima - predsjednicom SD-a Tanjom Fajon i koordinatorom Ljevice Lukom Mesecom - potvrdio je da je dogovoren broj ministarstava, kao i kandidati za ministre, no da se o svemu još trebaju izjasniti stranačka tijela

Kandidati za ministre bit će objavljeni sljedeće srijede, no već sad se zna da će vlada umjesto dosadašnjih 15 imati 17 ili 18 ministarstava, možda čak i više od toga.

Od toga bi socijaldemokrati, koji su dobili nešto manje od sedam posto glasova na izborima, trebali dobiti četiri resora, a Ljevica, koja se s četiri posto glasova jedva provukla u parlament, čak tri. Podsjetimo, Golobov Pokret Sloboda uvjerljivo je pobijedio na izborima s preko 32 posto glasova.

Među četiri resora koja će pripasti socijaldemokratima trebala bi biti vanjska politika - ministrica bi bila Tanja Fajon - a gospodarstvo bi trebao preuzeti Milan Cvikl, javlja državna RTVSlo.

Ljevica bi trebala dobiti socijalu, na čijem bi čelu trebao biti Luka Mesec, no iz tog ministarstva trebao bi se izdvojiti segment rada koji se prebacuje u ministarstvo gospodarstva.

Kandidatkinja za ministricu kulture trebala bi biti Asta Vrečko, a Ljevicu također zanimaju okoliš i obrazovanje.

Robert Golob kod slovenskog predsjednika Boruta Pahora Izvor: Profimedia / Autor: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Ministarstvo pravosuđa ostaje otvoreno, a prema nekim naznakama, Golob bi socijaldemokratima mogao ponuditi ministarstvo okoliša i infrastrukture, ali bez energije, koju planira voditi njegova stranka. Njihov kandidat za ovaj odjel je Bojan Kumer.

Ostala poznata imena iz Pokreta Sloboda čijim se imenima špekulira su Tatjana Bobnar (MUP), Anton Grizold (ministarstvo obrane), Danijel Bešič Loredan (zdravstvo) i Igor Papič (obrazovanje).

Golob će pokušati sastaviti vladu do 3. lipnja, a parafirati koalicijski sporazum najkasnije do 13. svibnja, prije prve sjednice parlamenta.