PRAVOSUDNA LEKCIJA

Nova pljuska Janši: Ustavni sud srušio odluku slovenske vlade da zaposleni u državnoj službi moraju biti cijepljeni ili preboljeti koronu

06.12.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Ustavni sud Slovenije ocijenio je neustavnom uredbu vlade prema kojoj zaposlenici državne uprave moraju biti cijepljeni ili preboljeti koronavirus kako bi mogli obavljati posao, no istodobno je preporučio vladi uvođenje pravne osnove da bi takva odluka u budućnosti bila pravno utemeljena

Spomenuta uredba slovenske vlade stupila je na snagu 1. listopada te se odnosi na pripadnike središnje vlasti - ministarstva, inspekcije, policiju, vojsku i jedinice lokalne samouprave. Prema njoj, osobama zaposlenima u ovim institucijama negativan test na koronavirus nije bio dovoljan da nesmetano obavljaju posao.

Takvu odluku ustavni je sud donio na inicijativu Policijskog sindikata Slovenije, sa šest glasova za i tri protiv. Ustavni sud ocijenio je da osporena mjera, koju je vlada donijela uredbom za zaposlenike u državnoj upravi, nije donesena u skladu sa zakonskim zahtjevima određenima zakonom o zaraznim bolestima.

Ipak, ovom odlukom ustavni sud nije se izjasnio o pitanju bi li ocjenjivana mjera, ako je određena prema odgovarajućoj pravnoj osnovi, bila ustavnopravno dopuštena sa stajališta načela razmjernosti i načela jednakosti pred zakonom. Kako ističu u ustavnom sudu, njihova odluka ne znači da je cijepljenje zaposlenika kao uvjet za obavljanje određenih djelatnosti ili zanimanja nesrazmjerna mjera, već znači da tu mjeru treba regulirati u skladu sa spomenutim zahtjevom.

Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/Pixsell

Drugim riječima, ustavni sud vladi indirektno preporučuje zakonsko reguliranje pitanja obveznog cijepljenja kako ono više ne bi bilo pravno sporno. Radi ilustracije, ustavni suci usporedili su situaciju s onom u Austriji, u kojoj osobe koje nisu cijepljene niti su preboljele koronavirus imaju ograničen pristup određenim segmentima javnog života te za to postoji odgovarajuća i ciljana pravna osnova.

U Sloveniji su radna ograničenja cijepljenima i preboljelima uvedena mjerom izvršne vlasti isključivo za pristup poslu, i to samo za zaposlenike u državnim tijelima, ističe ustavni sud.

Inače, ovo je već treći zahtjev za ocjenu ustavnosti u mjesec dana koji je završio nepovoljno po vladu Janeza Janše. Početkom studenog ustavni sud srušio je dio zakona o sudskom vijeću, zbog čega je Janšina vlada već trpjela žestoke kritike Europske komisije. Ustavni suci neustavnim su ocijenili i dio zakona o zaraznim bolestima koji je zabranio prodaju roba i usluga tijekom pandemije.