Sahle-Work Zewde

Nova etiopska predsjednica ima bogato diplomatsko iskustvo, a tek je treća žena na čelu neke afričke države

26.10.2018 u 22:01

Bionic
Reading

Etiopija je u četvrtak jednoglasnim imenovanjem Sahle-Work Zewde dobila prvu predsjednicu te treću u povijesti čelnicu države na Crnom kontinentu

'U patrijarhalnom društvu poput našeg imenovanje žene šefom države ne samo da utvrđuje standarde za budućnost, već normalizira ulogu žena kao donositelja odluka u javnom životu', izjavio je na društvenim mrežama tajnik kabineta etiopskog premijera Abiya Ahmeda.

Zewde je pak nakon imenovanja ocijenila kako je nedavno prijenos moći na reformističkog premijera 'pravi primjer' te da će se ona usredotočiti na povezivanje svih zaraćenih strana kako bi se ostvario mir u zemlji u kojoj već mjesecima vladaju multietnički sukobi.

Valja napomenuti kako su etiopski parlamentarni zastupnici prošlog tjedna odobrili novu vladu s rekordnih 50 posto ministrica, uključujući prvu ministricu obrane.

Iako je uloga 68-godišnje Zewde u parlamentarnoj demokraciji tek ceremonijalna, politički analitičari ističu kako je njezino imenovanje znakovito, osobito u društvenoj i političkoj sferi zemlje u kojoj su prava žena i jednakost spolova na poprilično niskom stupnju.

Novoizabrana predsjednica može se pohvaliti političkim i diplomatskim iskustvom jer je godinama bila etiopska veleposlanica u Francuskoj, Senegalu i Džibutiju, a jedno je vrijeme vodila ured Ujedinjenih naroda u Keniji.

  • +12
Etiopija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zewde je, inače, rođena u Adis Abebi, a studirala je prirodne znanosti na sveučilištu u francuskom gradu Montpellieru. Tečno govori francuski, engleski te lokalni amharski jezik.

Na poziciji predsjednice zamijenila je Mulatu Teshomea, političara koji je do kraja odradio svoj šestogodišnji predsjednički mandat.

Nova etiopska predsjednica je treća žena na čelu neke afričke države. Do ožujka ove godine predsjedničku dužnost u Mauritaniji obavljala je Ameenag Gurib-Fakim, no ona je dala ostavku nakon skandala oko netransparentnih troškova.

Prva afrička predsjednica u povijesti je Liberijka Ellen Johnson Sirleaf, a predsjednicom je izabrana 2006. godine.

Sahle-Work Zewde/EPA Izvor: EPA / Autor: STR/EPA