ubio 77 ljudi

Norveško državno tužiteljstvo traži Breivikovo zadržavanje u zatvoru

20.01.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Norveško državno tužiteljstvo zatražilo je u četvrtak zadržavanje neonacista Andersa Behringa Breivika u zatvoru, istaknuvši da je jednako opasan kao i u vrijeme kada je 2011. ubio 77 ljudi

Breivik (42) koji tvrdi da se odrekao nasilja, traži uvjetni otpust, deset godina pošto je osuđen na kaznu 21 godine zatvora koja se može produljiti ako se ocijeni da je opasan za okolinu.

"Breivik koji danas traži naše povjerenje isti je kao i onda kad je opustošio ministarsku četvrt i nazvao to neuspjehom", rekla je glavna tužiteljica Hulda Karlsdottir obrazlažući odluku.

"To je isti zločinac koji je pozivao k sebi mlade na Utoyji, koji su povjerovali da će im pomoći, a onda je pucao u njih", dodala je na sudu u Telemarku, zadnjeg dana saslušanja koje je iz sigurnosnih razloga bilo izmješteno u sportsku dvoranu zatvora u Skienu, na jugu, gdje Breivik služi kaznu.

Dana 22. srpnja 2011. desničarski ekstremist je prvo detonirao bombu blizu zgrade vlade u Oslu, ubivši osmero ljudi, a zatim je ubio 69 osoba, većinom mladih, pucajući iz vatrenog oružja po ljetnom kampu laburističke mladeži na otoku Utoyji.

Ovog tjedna je izjavio da se odrekao nasilja i da će se i dalje boriti za neonacističke ideje, ali mirnim putem.

U manifestu koji je objavio uoči napada 2011., Breivik javno priznaje da će suđenje iskoristiti kao platformu za širenje svoje ideologije.

Pred troje sudaca u Skienu pozdravljao je nacističkim pozdravom, mahao porukama ispisanim na papiru i držao duge ideološke tirade.

Kaznu koja mu je izrečena 2012. prati odredba o najmanje deset godina zatvora prije nego smije podnijeti zahtjev za uvjeti otpust, što je u to vrijeme bio maksimum.

Zahtjev Andersa Breivika, za kojeg psihijatrica i zatvorske vlasti ocjenjuju da je jednako opasan kao i u trenutku počinjenja napada, a priori je osuđen na neuspjeh, ocjenjuje agencija France presse.

U načelu, uvjetni otpust može tražiti svake godine.