SVE RADIKALNIJA RUSKA LJEVICA

Noćne bombe pod autima korumpiranih činovnika

01.09.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Ljeto u moskovskoj crnoj kronici obilježila je serija bombaških napada na policijsku imovinu. Lete u zrak automobili policijskih činovnika čija su službena primanja u upadljivom nesrazmjeru s limuzinama koje voze

U zadnja dva tjedna bombaški napad pretrpjela je i policijska stanica u sjeverozapadnoj Moskvi te policijski parking u moskovskom gradu-satelitu Himkiju. Tamo ljevičari i mnogi drugi aktivisti već godinama vode opasnu, ljudskim žrtvama obilježenu borbu protiv sječe zaštićene Himkijske šume, zelenog pojasa na rubu Moskve kroz koji se gradi novi autoput Moskva – Skt. Peterburg.

Prošlog tjedna u centru Moskve potpaljena su dva vozila marke BMW i Maserati, a početkom srpnja samo u jednom danu potpaljeno je pet automobila. U lipnju je takvih slučajeva (bombe iz kućne radinosti, napadi ciglama, uništavanje karoserije odvijačima) bilo čak deset. Uništavaju se i buldožeri koji rade na rušenju šuma, no nijedna konkretna organizacija nije preuzela odgovornost za navedena djela.

Dosad su bombaški napadi na policiju bili djelo militariziranih ultradesničara, neonacističkih organizacija koje su proteklih godina proširile područje djelovanja i osim nedužnih prolaznika počele napadati institucije države.

No za neke najnovije slučajeve odgovornost preuzimaju anarhističke i antifašističke skupine: akcije se redovito bilježe na anarhističkom Crnom blogu.

To bi moglo značiti da se, nakon više od desetljeća uličnog neonacističkog terorizma, u zemlji donekle počela militarizirati i krajnja ljevica. Dosad su njenu ulogu igrali zakonom zabranjeni nacional-boljševici iz stranke Eduarda Limonova, no njihova ideologija svojevrsni je hibrid nacizma i staljinizma, s drugim interesima od klasične ljevice koja se suprotstavlja korupcijskoj pljački, ekološkom uništavanju zemlje i širenju nacizma.

Upućeniji poznavatelji ruskih supkultura tvrde da je 'crvene skinse' i druge lijeve pokrete po odjeći i ponašanju na ulici danas lako zamijeniti s neonacistima, koji su u međuvremenu 'evoluirali' do manje upadljive vanjštine nogometnih navijača – razlog tome sigurno je i činjenica da je u protekle tri godine velik broj njihovih istomišljenika širom Rusije završio na dugogodišnjim robijama.

Točka u kojoj se spajaju ambicije militantnih ruskih fašista i antifašista jest borba s policijom: usprkos reformama koje su u tijeku, ta je struktura i dalje toliko korumpirana i djelomično ogrezla u kriminal mafijaškog tipa da ju velik dio ruskog društva (ne samo radikali) doživljava kao ključnu prepreku napretku i boljitku zemlje.

Moscow Times piše da je zadnja bomba postavljena pod Toyotu Land Crusier Prada, koja pripada zamjeniku šefa policijske postaje u Vostočnom Deguninu. Nije bilo ozlijeđenih, ali od ponoćne eksplozije stradali su prozori na policijskoj stanici te ukupno tri privatna automobila policijskih dužnosnika. Zasad nema uhićenih.

Eduard Zajcev, navodni vlasnik Toyote, tvrdi da auto nije njegov, već da ga je vozio 'uz dozvolu vlasnika'. Na ruskom tržištu takvo vozilo košta između 59 i 94 tisuće dolara, a prosječna mjesečna plaća policijskih dužnosnika tog ranga je oko 1500 dolara.