ZBOG ULOGE U SIRIJI

Nobela za mir dobila Organizacija za zabranu kemijskog oružja

11.10.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir, za koju je bilo predloženo rekordnih 259 kandidata, uključujući 50 organizacija, pripala je Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW)

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Sat vremena prije nego što je to službeno objavljeno Norveška radiotelevizija (NRK) objavila je tu informaciju koja se pokazala točnom.

OPCW, organizacija sa sjedištem u Den Haagu, našla se posljednjih tjedana u središtu pozornosti svjetske javnosti zbog svoje uloge u inspekciji i uništavanju kemijskog oružja režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Stručnjaci OPCW-a trenutno borave u Siriji u kojoj uz potporu tima UN-a rade na uništavanju sirijskih postrojenja i opreme za proizvodnju kemijskog oružja.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja provedbeno je tijelo Konvencije o kemijskom oružju (CWC) koja je stupila na snagu 1997. OPCW danas ima 189 država članica koje rade na tome da oslobode svijet od kemijskog oružja.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade kaže da OPCW nije dobio nagradu samo zbog svoje uloge u Siriji.

Kliknite za uvećanje


Lista nominiranih

Ovogodišnja lista nominiranih sadržala je 259 imena i uglavnom je tajna to tko se nalazi na njoj, međutim neki nominirani bili su poznati, a djevojčica Malala, koju su talibani pokušali ubiti, bila je najveći favorit. Malala Jusafzai je zadivila svijet svojom borbom za pravo žena na obrazovanje i slobodu u dijelu Pakistana u kojem su talibani zabranili djevojčicama da idu u školu. Ona je svoju borbu započela u dobi od 11 godina pišući blog pod pseudonimom. Talibani su je pokušali ubiti u listopadu prošle godine. Nagađalo se da bi mogla ostati bez Nobelove nagrade zbog svoje dobi, naime Malala ima samo šesnaest godina. Međutim Odbor za dodjelu Nobelove nagrade kazao je da nikada ne komentira one koji nisu dobili nagradu, ali da godine sigurno ne bi bile prepreka za njeno dobivanje.

Doktor Denis Mukwege, Kenijac, također je imao velike izglede za osvajanje nagrade. On je osnovao bolnicu koja je temelj liječenja i pružanja pomoći desecima tisuća žena koje su silovali ekstremisti u Demokratskoj Republici Kongo.

Na listi nominiranih za prestižnu nagradu još su bili pjevač grupe U2 Bono, predsjednik Rusije Vladimir Putin, osnivač WikiLeaksa Julian Assange te američki vojnik koji je davao povjerljive dokumente WikiLeaksu - Bradley, odnosno Chelsea Manning (u međuvremenu je promijenio spol), zatim Maggie Gobran, egipatska informatičarka koja je napustila karijeru i postala koptska redovnica kako bi pomagala djeci, a tu je i bivša profesorica matematike, Ruskinja Svetlana Gannuškina, osnivačica grupe za borbu za ljudska prava Građanska pomoć.