MALARIJA, SLJEPILO...

Nobel pronalazačima lijekova za najgore parazitske bolesti

05.10.2015 u 12:57

Bionic
Reading

Nobelovu nagradu za medicinu za 2015. godinu podijelit će troje znanstvenika koji su razvili metode liječenja nekih od najstrašnijih parazitskih bolesti, objavila je u ponedjeljak komisija za dodjelu nagrade

William C. Campbell iz Irske i Satoshi Omura iz Japana dobili su nagradu za razvoj lijeka avermektina koji je drastično smanjio pojavnost sljepila i elifantijaze koje uzrokuju crvi oblići. Youyou Tu iz Kine nagrađena je pak za otkriće artemisinina koji je značajno smanjio smrtnost kod oboljelih od malarije.

'Ova otkrića čovječanstvu su dala moćna nova oružja za borbu protiv iscrpljujućih bolesti koje godišnje pogađaju stotine milijuna ljudi', objavila je komisija u svojem priopćenju.

Parazitski crvi koji, među ostalim, uzrokuju onkocerkozu, odnosno riječno sljepilo i elifantijazu pogađaju trećinu svjetske populacije, osobito u subsaharskim dijelovima Afrike, u južnoj Aziji i Latinskoj Americi. Malarija, koju prenose komarci, a uzrokuje jednostanični parazit Plasmodium koji napada crvena krvna zrnca, godišnje ubija preko 450.000 ljudi, uglavnom djece.

'Nakon više desetljeća ograničenog napretka u razvoju trajnih terapija za parazitske bolesti, otkrića ovogodišnjih laureata radikalno su promijenila situaciju', ističe komisija.

Lijek protiv malarije artemisinin pomogao je da se od 2000. do 2013. smrtnost od ove teške bolesti u svijetu smanji za 47%. Među djecom u dobi do pet godina ona je pala za 53%, mada je u 2013. još uvijek odnijela 453.000 života. Utemeljen je na jednoj biljci koja se inače stoljećima koristila u kineskoj tradicionalnoj medicini. Tu je 12. žena koja je osvojila Nobela za medicinu.

Omura je do otkrića došao kada je iz uzoraka tla u Japanu pokušavao izolirati bakterije iz roda Streptomyces. Jedna od bakterija na koje je naišao bila je Streptomyces avermitilis koja je postala temelj za razvoj lijeka avermektina.

Campbell je kasnije nastavio Omurin rad pokazavši da je Streptomyces avermitilis izuzetno učinkovit ubojica parazita kod domaćih životinja. Ključni spoj avermektin razvijen je u još učinkovitiji ivermektin. Testiranja na ljudima pokazala su da ubija ličinke parazita.

RTL Autor: RTL