Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik izrazio neupitnu podršku Izraelu

26.11.2023 u 22:51

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier obvezao se u nedjelju na neupitnu podršku Njemačke Izraelu u ratu u Gazi na zajedničkoj konferenciji za medije s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u Jeruzalemu.

„Solidarni smo s Izraelom“, rekao je Steinmeier. „I to ne samo s Izraelom kao žrtvom terora. Naša solidarnost je i s Izraelom koji se brani, koji se bori protiv prijetnje za opstanak“. Steinmeier je to izjavio dok rastu kritike ophođenja izraelske vojske u Pojasu Gaze, koja je usmrtila tisuće civila.

Njemački je predsjednik također istaknuo da je potrebno zaštititi civile u Pojasu Gaze i osigurati im osnovne životne potrebe. „Zahtjev je to međunarodnog humanitarnog prava“. Stoga je dobro da se dogovoreni prekid vatre koristi u te svrhe.

Steinmeier je naglasio da se napadom od 7. listopada Izrael našao u borbi za svoj opstanak, što je bio neviđen udarac na tu zemlju.

„Izrael ima svako pravo da se brani i osigura svoj opstanak“, izjavio je Steinmeier. „Nikad ne smijemo dopustiti terorističkoj organizaciji Hamas da ostvari svoj proglašeni cilj, a to je uništenje Izraela“.

„Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender, koja mu se pridružila na putu u Izrael, bliski su prijatelji s Herzogom i njegovom suprugom.

„Vaš je posjet izraz čvrstog savezništva naših dviju država“, rekao je Herzog, nazvavši Steinmeiera „istinskim prijateljem“.

Zahvalio je Steinmeieru i njemačkoj vladi na „jasnom stavu“ koji su zauzeli po pitanju prava Izraela na samoobranu, za razliku od čelnika drugih članica EU, koji su prema Izraelu pokazali „dvostruke standarde“ i „licemjerje“.