PLAGIJAT MINISTRICE ZNANOSTI

Njemački mediji: 'Schavan mora dati ostavku!'

07.02.2013 u 13:34

Bionic
Reading

Odluka Sveučilišta u Düsseldorfu da oduzme titulu doktorice znanosti njemačkoj ministrici znanosti Anette Schavan izazvala je različite reakcije u njemačkim medijima, no svi se manje-više slažu kako kancelarka Angela Merkel neće još dugo moći štititi ministricu znanosti kojoj je dokazano plagiranje

Kako je u Njemačkoj izborna godina, teško je povjerovati da će Angela Merkel moći u svojoj vladi zadržati ministricu znanosti kojoj je oduzeta akademska titula doktorice znanosti zbog plagiranja, kolektivni je zaključak svih njemačkih komentatora u slučaju Anette Schavan. Iako svi propituju validnost odluke Sveučilišta u Düsseldorfu, koje je nakon 33 godine odlučilo oduzeti doktorsku titulu Schavan, politički gledano je teško zamisliti da se ona može održati na mjestu ministrice znanosti.

'S obzirom da sada znamo da je njemačka ministrica znanosti varala tijekom pisanja svojeg doktorata, to je kao kada bismo imali ministra financija koji svoj novac skriva u švicarskim bankama ili ministra prometa koji je uhvaćen pijan za volanom', piše utjecajni tabloid Bild, konstatirajući da je ovom odlukom 'uništeno životno djelo Anette Schavan'. Ona je, smatra Bild, 'dovoljno inteligentna da shvati koje su posljedice te je za nju ostavka jedina opcija'.

Konzervativni Die Welt napominje da je oduzimanje doktorske titule Schavan 'zakonski gledano problematično', ali i podsjeća kako je baš ona pozdravila odluku fakulteta u Bayreuthu kojom je oduzeta titula zbog plagiranja njenom bivšem kolegi iz vlade Karl-Theodoru zu Guttenbergu, nakon čega je podnio ostavku na mjesto ministra obrane. Komentator Die Welta ističe i kako bi cijeli slučaj u kaznenom pravu odavno ušao u zastaru te da mnogi elementi odluke Sveučilišta u Düsseldorfu 'nisu u redu', između ostaloga i to što se odbilo angažirati vanjske stručnjake. 'Bez obzira na sve to, Schavan bi po vlastitim standardima trebala napustiti svoju funkciju'. S time se slaže i Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji doduše ekstenzivno napada ponašanje Sveučilišta u Düsseldorfu te ističe mnoge propuste zbog kojih bi Schavan itekako mogla pobijediti na sudu, ako nastavi s najavljenom tužbom.

Ljevičarski Berliner Zeitung zaključuje da 'provjera doktorske teze Anette Schavan nije bila nepristrana' te da je svojom odlukom Sveučilište u Düsseldorfu nanijelo štetu i vlastitoj reputaciji, no 'ministrica obrazovanja kojoj je dokazano djelomično plagiranje doktorske disertacije jednostavno ne može ostati na funkciji'. Istu stvar konstatira i Der Spiegel te najavljuje kako bi Angela Merkel mogla napraviti malu rekonstrukciju svojeg kabineta, iako još nominalno – ali ne baš čvrsto – podržava Anette Schavan.