loša prognoza

Njemačka vlada očekuje stagnaciju gospodarstva u 2024.

14.02.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Njemačka vlada snizit će prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini na mršavih 0,2 posto, rekao je upućen izvor uoči objave najnovijih projekcija Berlina

Još u listopadu vlada je za 2024. prognozirala rast aktivnosti za 1,3 posto.

Najnovija projekcija njemačke vlade približila bi se siječanjskoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kojoj bi najveće gospodarstvo eurozone u ovoj godini trebalo porasti samo 0,5 posto.

Vlada će objaviti izvješće idući tjedan.

Prema upućenom izvoru, Berlin je osjetno snizio procjenu rasta između ostalog i zbog slabašnog rasta globalnog gospodarstva i presude ustavnog suda o neustavnoj prenamjeni novca iz fonda za ublažavanje posljedica pandemije, koja je otvorila veliku 'rupu' u proračunu.

Glasnogovornik ministarstva gospodarstva rekao je u utorak navečer da će komentirati novu brojku kada objave službeno izvješće.

Ministarstvo je u zasebnom mjesečnom izvješću u srijedu upozorilo da bi geopolitičke napetosti, uključujući one u Crvenom moru, i niz štrajkova mogli odgoditi očekivani oporavak njemačkog gospodarstva.

Njemačko gospodarstvo palo je lani za 0,3 posto pod pritiskom visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa i slabašne inozemne potražnje.

I ugledni ekonomski instituti Ifo i IfW snizili su prognoze za 2024., ali su ipak optimističniji od vlade.

Ifo sada predviđa gospodarski rast u ovoj godini od 0,7 posto, snizivši procjenu za 0,2 postotna boda. IfW je pak snizio prognozu za 0,4 postotna boda, na 0,9 posto. Nove prognoze planiraju predstaviti u ožujku.

Udruženje njemačke industrije BDI prognoziralo je sredinom siječnja da će gospodarstvo u 2024. porasti za samo 0,3 posto, upozoravajući da aktivnost stagnira.

Vladine nove procjene ne bi trebale uključivati brojku za 2025. godinu. U listopadu Berlin je bio procijenio da bi aktivnost trebala porasti za 1,5 posto, a gotovo istu je brojku u siječnju objavio i MMF.

Berlin bi ažurirane projekcije trebao objaviti na proljeće.

Ministar financija Christian Lindner izjavio je u nedjelju da koalicijska vlada na proljeće planira predstaviti plan o poboljšanju uvjeta za inozemna ulaganja u industrijsku proizvodnju.