FOCUS TVRDI

Njemačka ne odustaje od uhićenja Josipa Perkovića

14.02.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Hrvatska se nada da će uskoro postati članica Europske unije. Međutim, njemačka tjeralica protiv bivših jugoslavenskih tajnih agenata komplicira stvar, budući da Njemačka ne odustaje od uhidbenih naloga za Ivana Lasića, Zdravka Mustača, Josipa Perkovića, Borisa Brnelića, Brunu Smokvinu, Ivana Cetinića te Marina Modrića, piše Focus

Hrvatska ne izručuje svoje državljane

Hrvatska policija, doznajemo, nije imala nikakva postupanja vezana za tjeralicu koja je raspisana za Josipom Perkovićem. Pojasnili su nam kako prema članku 9 Ustava RH, nije moguće izručiti hrvatske državljane drugim državama.

Perković i ostali pred pravosudne organe mogu doći samo ako Hrvatska preuzme kazneni progon, što se do sada nije dogodilo.

Prema informacijama njemačkog Focusa, Njemačka neće odustati od tjeralica za sedmoricom bivših agenata UDBE.

Njemačko državno odvjetništvo i ured bavarske državne kriminalističke policije neće odustati od zahtjeva za izručenje osumnjičenih koji su obnašali visoke dužnosti u bivšoj jugoslavenskoj tajnoj službi, piše Focus.

Sumnjiči ih se da su 80-ih naručili ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića koji je pobjegao u Njemačku 1982. godine. Želio je napisati knjigu i u njoj reći sve o korumpiranim spletkama Socijalističke stranke. No Đurekovića su 1983. godine ubile dvije osobe u Wolfratshausen blizu Münchena. Ubojstvo je počinjeno iz vatrenog oružja i sjekirom.

Savezna obavještajna služba (BND je tražila policijsku zaštitu za Đurekovića, a Focus se poziva na dokument u kojem piše da je bio agent BND-a. Samo šest mjeseci nakon upozorenja Đureković je ubijen.

Josip Perković
, glavni optuženi, u dva se pisma žalio kontrolnoj službi njemačkog saveznog parlamenta koja tajno zasjeda zbog istrage njemačkog državnog odvjetništva. Perković je u pismu naznačio da je dobro surađivao s njemačkim obavještajnim službama, piše Focus