BLISKA MERKELIČINA SURADNICA

Njemačka ministrica obrazovanja plagirala doktorat!

06.02.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Njemačkoj ministrici obrazovanja Annette Schavan, bliskoj suradnici kancelarke Angele Merkel, oduzet je doktorat zbog potvrđenih sumnji da je njezin znanstveni rad velikim dijelom plagiran. Odluku su donijeli profesori filozofije sa sveučilišta u Duesseldorfu Heinrich Heine, koji su nakon istrage zaključili da se ministrica upustila u 'svjesnu prijevaru putem plagijata'

Annette Schavan odbacila je takve tvrdnje i najavila žalbu.

Optužbe za plagijat nisu nove na njemačkoj političkoj sceni. Još 2011., zbog plagijata je okončana politička karijera tadašnjeg ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga.

Novi skandal s plagijatom u njemačkoj vladi pokrenut je nakon optužbi anonimnog blogera, nakon čega je ministrica Schavan poručila da nikada nije svjesno pogrešno citirala neki izvor te obećala da će dodatno odgovoriti na optužbe.

No sveučilišno povjerenstvo zaključilo je da njezin rad obiluje izravnim citatima iz drugih tekstova, bez navođenja izvora.

U priopćenju kojim se doktorat proglašava nevažećim, dekan Bruno Bleckmann naveo je da je odluka donesena tajnim glasovanjem, sa 12 glasova za oduzimanje doktorata, dva glasa protiv i jedan suzdržani.

Ministrica Schavan (57) otišla je na petodnevni poslovni put u Južnu Afriku. Na visokoj dužnosti u vladi Angele Merkel, čija je bliska kolegica, nalazi se od 2005. godine. Njezini odvjetnici odbacuju odluku sveučilišta i najavljuju žalbu.