narančasta lista

Nizozemske agencije vraćaju turiste iz Hrvatske, vlada im preporučuje samoizolaciju

22.07.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Nizozemcima koji provode odmor u Hrvatskoj savjetovano je da se odmah vrate kući, a svim ostalima da putuju samo ako je apsolutno neophodno. Nakon povratka, snažno im se preporučuje 14-dnevna izolacija.

Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova izdalo je narančasto upozorenje za Hrvatsku zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom. Putničke agencije sada skupljaju podatke o nizozemskim turistima u Hrvatskoj, a procjena sektorske udruge ANVR jest da je riječ o tisućama, prenosi Vecernji.hr. Turiste koji su uplatili paket-aranžman u domovinu će vratiti agencije.

Nizozemcima koji su u Hrvatsku stigli u vlastitom aranžmanu savjetuje se da odmah pronađu opciju za siguran povratak.

'Provjerite je li boravak zaista neophodan. Ako nije, zaista nije preporučljivo da ostanete', kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Za razliku od Hrvatske, u Španjolskoj i Portugalu na narančastu listu stavljena su samo pogođena područja. Sve preporuke za putovanja dolaze od tamošnjeg Nacionalnog instituta za zdravstvo, a njihov je glasnogovornik kazao kako je prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (EDCD) Hrvatska među prvih šest europskih država s najvećim brojem zaraženih na 100 tisuća stanovnika, unatoč padu broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana.

Turiste koji su u Hrvatsku došli preko agencije TUI Nizozemska u domovinu će prevesti danas ili sutra, dok iz agencije Sunweb kažu kako je riječ o savjetu i kako se ne žele svi odmah vratiti, ali pobrinut će se za one koji izraze tu želju.