U BIJEGU U JUŽNOJ AMERICI

Nikoliću ponovno 12 godina za pomaganje u Sliškovom ubojstvu

29.04.2014 u 19:09

Bionic
Reading

Marko Nikolić zvan Markoni danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za pomaganje u ubojstvu Vjeke Sliška, nakon što je u ranijim postupcima osuđen, potom oslobođen, pa ponovno osuđen kao supočinitelj brutalnog zločina koji se u proljeće 2001. dogodio u središtu Zagreba

Današnjom presudom Nikolić je proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu, a presuda mu je izrečena u odsutnosti jer se kao jedno od najdugovječnijih lica s tjeralice navodno skriva u Južnoj Americi.

Po riječima sutkinje Sanja Mazalin Nikolić je u listopadu 2000. pod lažnim imenom Marko Antunović unajmio stan u Zagrebu u kojem je živio Samir Ivošević, ranije osuđen zbog pomaganja u Sliškovu ubojstvu.

U stan je, zbog planiranja likvidacije, navodno dolazio i ubojica James Cappiau koji je Sliška, u središtu Zagreba smrtno ranio 22. ožujka 2001. Naknadno se doznalo da je Nikolić iz Hrvatske pobjegao tjedan dana nakon atentata na Sliška odletjevši iz Frankfurta za Kolumbiju, a u stanu mu je pronađena pancirka, streljivo te baterije za radio stanicu kojom su navodno razgovarali Cappiau i Ivošević dok su pratili Sliška.

I na prethodnom suđenju je nedvojbeno utvrđeno da je Nikolić pomogao Ivoševiću i egzekutoru Cappiau kojega je zatim likvidirao Sliškov tjelesni čuvar Ivica Bertić. Bertić i Ivošević zbog svojih su nedjela već godinama pravomoćno osuđeni.

Sliško, navodni šef jednog od zagrebačkih mafijaških klanova ustrijeljen je usred dana u središtu Zagreba, nedaleko Cvjetnog trga, a naručitelj njegova ubojstva do danas nije otkriven.

Prvostupanjsku presudu s kraja 2002. kojom je Nikolić osuđen na 30 godina, Vrhovni je sud ukinuo, ocjenivši kako nije do kraja rasvijetljeno je li on bio pomagač ili supočinitelj, dok je u drugom suđenju oslobođen krivnje, a potom osuđen kao pomagač, također na 12 godina zatvora.