povratak u mrak

Nijemci o Putinovoj produženoj ruci na Balkanu: Ulazak Srbije u EU je kao put na Mars; evo što bi jedino moglo zapapriti Vučiću

02.11.2022 u 13:49

Bionic
Reading

Srbiju se ne može pritiskati prijetnjom prekida pristupnih pregovora s EU-om, jer je ulazak u EU realan jednako toliko kao i put na Mars, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ali bezvizna putovanja su već druga stvar

U posljednje vrijeme se često čuje optužba da Srbija 'po nalogu Rusije pokušava destabilizirati EU', piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), podsjećajući na tvrdnju Konstantina Kuhlea, zamjenika šefa kluba liberala u Bundestagu, da je 'srpska Vlada Putinova produžena ruka na Balkanu'.

Michael Stuebgen, demokršćanski ministar unutarnjih poslova pokrajine Brandenburg, upozorava da Srbija 'azilantskim turizmom' ciljano bez viza pušta u zemlju ljude iz Indije, Tunisa, Burundija ili Kube kako bi ovi otišli u EU i tražili azil, prenosi Deutsche Welle.

Njemački političari traže preispitivanje pregovora Beograda o pristupanju EU-u ili o korištenju novca iz pretpristupnih fondova.

Kako piše Frankfurter Allgemeine, povjerenju ne doprinosi ni to što se Srbija nije priključila sankcijama protiv Rusije, ali su ipak promašene optužbe da Srbija po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina minira EU time što potiče ilegalne migracije. List navodi da je glavni cilj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ojača svoju moć. Teško da će on riskirati ozbiljan konflikt s EU-om, gdje se nalaze daleko najvažnija tržišta i trgovinski partneri Srbije, sve dok njegovo održanje na vlasti ne ovisi o tome.

Navodeći da EU nije sretna što – uz 4,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica – sada preko Srbije stižu i migranati iz Indije ili Burundija, frankfurtski list se osvrće na prijetnje koje se zbog toga upućuju Srbiji.

  • +7
Migranti Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Upozorenja na moguće zamrzavanje pristupnih pregovora su tupi mač protiv Beograda. Ti pregovori godinama stagniraju. Njihovo prekidanje ne bi se dojmilo građana Srbije, koji su ionako kritični prema EU. Uz to, ni među zagovornicima EU-a u Beogradu gotovo nitko više ne vjeruje da je pristupanje EU-u realno', dodaje se u tekstu. 'Jednako tako bi se Srbiji moglo prijetiti zabranom pristupa Marsu.'

Drugačije je, piše FAZ, sa temom koju je spomenula europska povjerenica za unutarnje poslove Ilva Johanson – da EU ukine bezvizni režim za građane Srbije za putovanja u Schengenski prostor. 'To bi jako pogodilo srpsku privredu, kao i pretežno urbano stanovništvo koje putuje, ali i vlasti. To je najubojitije oružje u briselskom arsenalu', smatra list.

  • +3
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Kad bi srpskim građanima opet bile uvedene vize, 'mnogi u Srbiji bi se sjetili vremena sankcija, ratova i autokratske vladavine Slobodana Miloševića', piše Frankfurter Allgemeine. 'Taj osjećaj izolacije je prilikom ukidanja viza 2009. otpao sa zemlje kao teška noćna mora, bio je to pravi preokret. Bijes zbog povratka u mračna vremena usmjerila bi se sigurno i protiv srpske Vlade.'