ODGOVOR IFO INSTITUTA

Nijemci nam otkrili kad će objaviti preporuke za spas hrvatske ekonomije

15.01.2016 u 18:21

Bionic
Reading

Ugledni minhenski ekonomski institut Ifo trebao bi u sljedećih deset dana objaviti 14 analiza hrvatskog gospodarstva koje uključuju i preporuke za poboljšanje ekonomske politike, potvrdio je tportalu dr. Siegfried Schönherr, voditelj tima njemačkih stručnjaka koje je angažirao HDZ preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Hrvatska će javnost, dakle, konačno moći saznati kako bi trebao izgledati gospodarski program buduće vlade odnosno hoće li se vladajuća koalicija sastavljena od Domoljubne koalicije i Mosta pridržavati savjeta njemačkih ekonomskih stručnjaka svjetskog glasa

Nakon brojnih najava u medijima, teasera kako se printa i uvida naslovnice preko Facebooka, hrvatska će javnost za deset dana napokon moći pročitati što piše u ekonomskoj analizi i preporukama minhenskog instituta Ifo, čijim se angažmanom HDZ i njegov predsjednik Tomislav Karamarko hvalio protekle dvije godine u javnosti. Četrnaest iscrpnih analiza napravljenih za projekt 'Kratkoročne i dugoročne političke mjere kojima bi se postigao održivi gospodarski rast i zapošljavanje u Hrvatskoj' bit će objavljene online, na službenim stranicama instituta Ifo, potvrdio je tportalu voditelj projekta dr. Siegfried Schönherr, inače stručnjak za ekonomiju zemalja Treće svijeta.

'Pripremamo dokumente i oni su sada pred objavljivanjem', rekao nam je Schönherr. Dokumenti će biti dostupni na engleskom jeziku u formatu PDF te će svatko moći pročitati i vidjeti što su to minhenski stručnjaci preporučili HDZ-u za 'održivi gospodarski rast i zapošljavanje u Hrvatskoj'.

Ifo svoju stručnu analizu objavljuje sa zakašnjenjem s obzirom na to da je projekt - čije je trajanje prolongirano - službeno završio u prosincu 2015., a odgoda je rezultat molbe HDZ-a da se ne ide odmah u javnost s preporukama minhenskih ekonomista, kako je objasnio Schönherr.

Hoće li se nova vlada Tihomira Oreškovića voditi stručnim analizama i preporukama minhenskog instituta Ifo, tek će se pokazati, no počinje odbrojavanje deset dana do konačnog objavljivanja dokumenata o kojima se u hrvatskoj javnosti priča protekle dvije godine, a koje je vidio iznimno mali krug ljudi iza zatvorenih vrata središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.