zeleno na semaforu

Nije prvoaprilska šala: Njemačka 1. travnja konačno legalizira marihuanu!

03.02.2024 u 12:38

Bionic
Reading

Nakon mjeseci natezanja i kočenja, unutar njemačke 'semafor koalicije' konačno je postignut dogovor o zakonu koji donosi djelomičnu legalizaciju kanabisa te bi on trebao stupiti na snagu 1. travnja, naravno, nakon što prođe u Bundestagu

Savezna vlada dala je zeleno svjetlo nacrtu zakona koji je predložio ministar zdravstva Karl Lauterbach još prošlog kolovoza. Uslijedile su konzultacije sa stručnjacima, a početkom prosinca je semaforska koalicija usuglasila posljednje detalje zakona.

No onda je SPD odjednom stisnuo kočnicu. Dužnosnici iz ministarstava unutarnjih poslova i prometa izrazili su bojazan da će se opteretiti tijela za provođenje zakona. Policija je bila posebno zabrinuta zbog toga što bi novi zakon nametnuo veće obveze na području kontrole prometa, a otvorena je i rasprava o zaštiti djece i mladih.

Ipak, danas je konačno potvrđeno da će zakon u sadašnjem obliku, ako prođe Bundestag, mogao stupiti na snagu 1. travnja. Kristine Lütke, glasnogovornica za politiku ovisnosti i droga parlamentarne skupine liberalnog FDP-a, za bavarski javni servis BR24 uvjerava da se u sadržaju zakona neće ništa promijeniti.

No, učinke djelomične legalizacije trebalo bi detaljnije ispitati. Opća evaluacija trebala bi se provesti nakon četiri godine umjesto nakon pet. Učinke na crno tržište droga trebalo bi ispitati nakon dvije godine, a mjere za zaštitu djece i mladih nakon godinu do godinu i pol, rekla je Lütke.

Zamjenica šefa parlamentarne skupine Zelenih u Bundestagu, Maria Klein-Schmeik, također je izvijestila da će se učinci procijeniti uz sudjelovanje Savezne kriminalističke policije. Čini se da je to bilo dovoljno da SPD odustane od veta.

Brojni političari iz semafor-koalicije, posebice savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach, naglašavaju zašto je zakon važan. Dosadašnja politika protiv droga je propala, broj konzumenata kanabisa je u porastu, broj smrtnih slučajeva od droga je visok, a crno tržište i dalje raste.

Prosvjedi za legalizaciju marihuane u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: OMER MESSINGER

Prema sadašnjem prijedlogu zakona, kanabis će biti uklonjen s popisa zabranjenih tvari u Zakonu o opojnim drogama. Osobe starije od 21 godine tada mogu posjedovati do 25 grama za vlastitu potrošnju i uzgajati tri biljke kanabisa kod kuće. Osim toga, klubovima i udrugama s do 500 članova trebalo bi dopustiti zajednički uzgoj kanabisa. Članovima se može dati najviše 25 grama dnevno i 50 grama mjesečno. Ovi klubovi i udruge podliježu brojnim propisima i treba ih kontrolirati.

Stroža pravila vrijede za osobe od 18 do 21 godine. I dalje je zabranjeno posjedovanje i konzumacija marihuane mladima mlađima od 18 godina.

Koalicija se nada da će pravila i zahtjevi za zdravstvenu zaštitu te zaštitu djece i mladih smanjiti postojeće zdravstvene rizike.

No, ova djelomična legalizacija je vrlo kontroverzna. Mnogi liječnici i odvjetnici, ali i policija, postavljaju pitanje postiže li zakon o kanabisu zacrtane ciljeve. Njemački liječnički zbor smatra dobnu granicu od 18 godina preniskom zbog posebnih zdravstvenih rizika za mlade ljude. Konzervativni CDU i AfD pozvali su Bundestag na zaustavljanje djelomične legalizacije, a bavarski CSU je čak najavio da će za Slobodnu državu Bavarsku od njemačkog Vrhovnog suda zatražiti izuzeće od primjene zakona.