HZZO I MILINOVIĆ TVRDE

'Nije bilo odbijenice jer KBC Rijeka nije ni tražio PET/CT '

02.04.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Početkom 2009. dostavili smo informaciju KBC-u Rijeka odgovor na upit o projektu javno-privatnog partnerstva utemeljenu na projektu dogovorenom i do tada provedenom u KBC „Sestre milosrdnice“ i KBC Split između bivšeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića te Poliklinike Medikol iz 2007., no KBC Rijeka tim dopisom nije tražio nabavu PET/CT uređaja niti je HZZO odbio takvu nabavu, priopćio je danas Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

HZZO ističe kako sukladno zakonskim odredbama nema ingerencije u procesu nabave medicinske opreme pa tako niti PET/CT uređaja te podsjeća kako bolnice zahtjeve podnose Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Neovisno o informaciji koju je HZZO uputio bolnicama, svaka je od njih u obvezi provesti postupak javne nabave, čime se u potpuno ravnopravan položaj stavljaju svi potencijalni ponuditelji PET/CT uređaja.

Tvrdnje HZZO-a potvrdio je i ministar zdravstva Darko Milinović poručivši kako postoje službeni zapisnici svih ravnatelja i povjerenstava koji su osnovani, a iz čega je vidljivo da u njegovom mandatu nije bio niti jedan zahtjev za nabavku PET/CT-a.

'Razgovarao sam s ravnateljem da potvrdim tu informaciju i tako stoji. Od kada sam ja ministar zdravstva nije bilo niti jednog zahtjeva za nabavku bilo kojega PET/CT uređaja, no i da je bilo, mora biti sukladno zakonu', kazao je Milinović

No u odbijenici koju je ekskluzivno objavio tportal stoji da je ona sukladna ugovoru MEDIKOL-a i Ministarstva zdravstva, za što je Milinović pojasnio kako je se radi o ugovoru iz 2006. i 2007. no da se daljenje informacije moraju potražiti u HZZO-u.

'Što se mene tiče, nije bilo zahtjeva', ponovio je Milinović.

Jučer je u Medikol poslana zdravstvena inspekcija, a povjerenstvo za sada nije utvrdilo nepravilnosti što se tiče napisa o 8 i pol tisuća pacijenata koji su nepotrebno ozračeni.

'To je dio moje odgovornosti, ali povjerenstvo za sada nije utvrdilo nepravilnosti. Inspekcija je jučer bila u Vinogradskoj i u dokumentaciji za oko 700 pacijenata utvrđeno je da imaju dijagnozu karcinoma, što znači da je taj nalaz bio opravdan, odnosno da nisu bili nepotrebno ozračeni', zaključio je Milinović