Međunarodni monetarni fond

Nezaposlenost potiče prosvjede u arapskim zemljama

28.10.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Nezaposlenost i slabi rast potaknuli su prosvjede u nekoliko arapskih zemalja, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u izvješću objavljenom u ponedjeljak

Socijalne napetosti djelomično objašnjava slabi rast u regiji MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika), naglasio je MMF u izvješću o regionalnim gospodarskim perspektivama.

Svjetske trgovinske napetosti, nestabilna cijena nafte i nesigurnosti povezane s Brexitom su drugi čimbenici koji objašnjavaju tu situaciju, navodi MMF.

Prije dva tjedna MMF je smanjio na 1 posto predviđanja rasta za 2019. u području MENA-e koje pokriva sve arapske zemlje i Iran.

Stopa rasta zemalja regije je niža od potrebne za borbu protiv nezaposlenosti, komentirao je direktor za Bliski istok i Središnju Aziju MMF-a Jihad Azour.

'Mi smo u regiji u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih viša od 25 do 30 posto što zahtijeva stopu rasta višu od 1 do 2 posto', rekao je Azour za AFP.

Stopa nezaposlenosti prosječno iznosi 11 posto u cijeloj regiji, prema 7 posto u drugim gospodarstvima u razvoju.

'Žene i mladi su najranjiviji. U 2018. više od 18 posto žena i blizu 23 posto mladih nemaju zaposlenje', prema izvješću.

Nasilni prosvjedi su izbili u nekoliko arapskih zemalja od 2010. i prerasli u građanske ratove u nekima od njih.