MIKLENIĆ OPET DERE VLADU

Nevolje koje Hrvatskoj predskazuje Glas koncila

13.02.2013 u 15:38

Bionic
Reading

Katolički tjednik 'Glas Koncila’ u komentaru novoga broja piše da je u Hrvatskoj, dok u relevantnoj međunarodnoj zajednici postoji otvorenost za dovršenje procesa njezina ulaska u Europsku uniju, nastupilo kritično razdoblje. U uredničkom komentaru ‘Zar i Vlada priprema kaos?’ Ivan Miklenić tvrdi da do 1. srpnja treba očekivati, uz stavove koji iskreno podupiru članstvo Hrvatske u EU kao naravno pozicioniranje Hrvatske u suvremenoj Europi, mnogo prijetvornih, tek verbalnih zagovaranja toga pristupa uz istodobno bacanje klipova i stvaranje zapreka da se integracija ipak ne dogodi.

Po njegovoj ocjeni u tom razdoblju aktivirat će se i one snage koje se javno i neopozivo protive ulasku Hrvatske u EU. Kako navodi, to su s jedne strane neformalne političke grupacije koje se protive toj integraciji iz časne, iskrene i dobronamjerne zabrinutosti, a s druge strane su političke grupacije koje se protive svemu što bi bilo dobro za Hrvatsku, pa i iskoraku Hrvatske iz mračne balkanske krčme u kojoj oni sada uglavnom gospodare.

‘Te grupacije, svjesne da se opasno približava kraj njihova skrivenog carevanja u svim segmentima hrvatskoga društva, bit će spremne sve učiniti da se ne dira sadašnji smišljeni i kontrolirani nered. Štoviše, te grupacije bit će spremne iskoristi sve ili mnoge latentne sukobe niskoga intenziteta koji postoje u hrvatskome društvu i dignuti ih na visoki intenzitet - s jasnim ciljem da se stvori opći kaos, da se Hrvatska maksimalno destabilizira i da se na taj način spriječi njezin predviđeni ulazak u EU’, smatra komentator.

Upozorava da u hrvatskom društvu tinja mnogo žeravica iznad koje se stvorio pepeo i samo je potrebno da se malo potpiri pa da oganj otkrije svoje lice. Tvrdi da su za to ‘zaslužne’ sve vlade od 2000. godine, a sadašnja se trudi stvoriti i nova žarišta.


‘Svojim nečinjenjem ili nenaravnim, protivnim općemu dobru, odlukama i rješenjima sve vlade podgrijavale su golemu žeravicu nezaposlenosti, daljnjeg urušavanja gospodarstva, osobito industrije i poljoprivredne proizvodnje, a sadašnja Vlada sprema se i najavljuje rasprodaju javnih dobara, potkopava sustavno kupovnu moć hrvatskih građana poreznim nametima i poskupljenjima energenata i drugih dobara pod kontrolom monopolista’, navodi u komentaru.

Miklenić predbacuje sadašnjoj Vladi da je otvorila svjetonazorski sukob u hrvatskom društvu koji mediji uporno žele interpretirati isključivo kao sukob države i Crkve, a radi se o sukobu manjine čiji predstavnici već kontroliraju sve važnije državne institucije, medije i segmente hrvatskoga društva, i većine koja je na mnogo načina marginalizirana i ponižena.

‘Sadašnja vladajuća garnitura inzistira na selektivnom provođenju zakona pa jedne zakone otvoreno krši, a druge želi na bešćutan način primijeniti, premda nije baš ništa učinila da pripremi teren za primjenu zakona. Primjer takvoga postupanja upravo je planirano uvođenje dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru’, smatra komentator.
U zaključku navodi da su sve te žeravice, zasada prekrivene pepelom, a ima ih još mnogo, potrebne grupacijama koje ne žele ni Hrvatsku ni dobro hrvatskom narodu i potencijalna su žarišta kaosa.

‘Ako Vlada ne gasi ta žarišta nego stvara nova, nameće se pitanje: Znači li to da i Vlada priprema kaos?’, pita glavni urednik ‘Glasa Koncila’.