PREKIPJELO I UČENICIMA

Nevjerojatno kako privatnik Jovanovića i Baldasara vuče za nos!

26.09.2013 u 14:23

  • +10

Osnovna škola Pujanke - radovi još traju

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric/PIXSELL

Bionic
Reading

Oko sedam stotina učenika splitske osnovne škole Pujanke, već nacionalno poznate zbog nevjerojatnog spleta okolnosti zbog kojih je zatvorena treću školsku godinu zaredom, od idućeg tjedna bojkotirat će nastavu koju pohađaju u pet drugih splitskih škola. Probijen je, naime, još jedan rok za dovršetak radova i useljenje u aneks školske zgrade, dogovoren za 1. listopada

Iako je ministar obrazovanja Željko Jovanović posjetio Pujanke najmanje desetak puta i premda je izvođač radova, tvrtka Feniks, isto toliko puta dala obećanje da će dovršiti posao 'u roku od nekoliko tjedana', novo kašnjenje je sigurno. Potvrdila je to i splitska dogradonačelnica Aida Batarelo

'Od početka godine Grad Split potrošio je 2,1 milijun kuna, redovito izvršavamo sve obveze, ali angažirani podizvođači gotovo svakodnevno završavaju u stečaju', kazala je Batarelo. Kao i svaki put kada se razgovara o Pujankama, spominju se materijal i oprema koji nedostaju i završni radovi koje treba obaviti. Ovaj put čeka se dio električnih instalacija, opreme i namještaja. Pored toga, na aneksu školske zgrade obavljeni su dodatni radovi na protupožarnoj zaštiti, a za njezino testiranje navodno je potrebno petnaestak dana.

'Kada će škola biti gotova? Ne mogu kazati, recite vi meni hoće li još koja tvrtka završiti u stečaju?' iskrena je Batarelo.

Željko Jovanović u petak će ponovno posjetiti Split i još jednom zatražiti strpljenje roditelja i djece, no nema sumnje da je ono isteklo. Već su objavili da je 1. listopada krajnji rok do kojega su spremni čekati.

Nesretni osnovci s Pujanki, jedne od najbrojnijih splitskih četvrti s preko 20 tisuća stanovnika, pune tri godine pohađaju nastavu na nekoliko lokacija u gradu, kamo ih prevoze autobusi. Angažirao ih je Grad Split i na to potrošio 4,5 milijuna kuna - a, usporedbe radi, izgradnja i opremanje aneksa sa 14 učionica stajat će osam milijuna kuna. Kao da ti problemi nisu bili dovoljni, na učenike šestih razreda nedavno se u zamjenskoj osnovnoj školi Dobri usred nastave srušio strop. Srećom, tek nekoliko ih je zadobilo lakše ozljede.

Kad aneks jednog dana konačno i bude dovršen, slijedi još puno posla: sedmaši i osmaši svejedno neće moći u svoju školu, jer je glavna školska zgrada ruševna pa će je u drugoj fazi trebati srušiti i nanovo graditi. Potom je planirana i školska dvorana, vrtić i uređenje okoliša, no nikakvi rokovi zasad nisu poznati. Kako stvari stoje, do izgradnje pristojne škole na Pujankama iz klupa će izaći nekoliko generacija djece.