SVATKO MOŽE ZAVRŠITI U VRAPČU

Nevjerojatna priča iza prekrasnog 'Vrapčanskog jastuka'

18.12.2013 u 16:00

Bionic
Reading

'Vrapčanski jastuk' na dobru je putu da postane najpopularniji jastuk u Hrvatskoj. Obišao je mnoga mjesta, bio u rukama mnogih. Ove neodoljive jastuke s motivom vrapca izradili su pacijenti u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče u Zagrebu. Jastuci tako putuju Hrvatskom, a cilj je akcije potaknuti govor o tabu temi: psihijatrijskoj bolnici i njezinim pacijentima

'Cilj je ove kampanje pomoći pacijentima psihijatrijske bolnice u resocijalizaciji u društvu, ali i kao javni dijalog o tabuiziranoj temi psihičkih bolesti i poremećaja. 'Vrapčanski jastuci' su jastuci izrađeni na radionicama u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče kao doprinos osvještavanju stereotipa kojima su psihički bolesnici izloženi, kažu organizatori.

Kampanja je zamišljena kao diskretno pojavljivanje jastuka u kadrovima televizijskih emisija ili na fotografijama u tiskanom mediju uz kratak komentar da je to jastuk izrađen u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče i da je dostupan preko web-stranice projekta

U akciju se može uključiti na dva načina: zainteresirani mogu uzeti jastuk na dan ili dva i ponijeti ga sa sobom u ured, školu, na putovanje, tulum, sastanke, restoran, utakmicu... i poslati fotografiju s jastukom. Možete i direktno pomoći pacijentima u procesu njihove resocijalizacije kupnjom jastuka od Udruge za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju sa sjedištem u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče putem aukcije na stranici na Facebooku facebook.com/vrapci.org.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2020. depresija će zauzeti prvo mjesto među svim bolestima u svijetu. Na vrijeme otkrivena, u 90 posto slučajeva depresija je izlječiva. Procjenjuje se da skoro 50 posto ljudi koji imaju neki oblik psihičkih poremećaja ne traži liječničku pomoć zbog stigme koja prati duševne bolesnike.

'Želja nam je otvoriti dijalog o ovom problemu, a jastuci su u tom smislu simboličan predmet u kojem se objedinjuju asocijacije na toplinu i sigurnost doma i zazor od bolesničke sobe', kažu.