GRAĐANI MORAJU PLATITI ODŠTETU

Nevjerojatan propust Ustavnog suda!

30.10.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Zbog nevjerojatnog propusta Ustavnog suda, bez mogućnosti da potraži pravdu u Strasbourgu, umalo je ostao Mijo Horvatić, sada već 72-godišnjak, koji je ovih dana dobio potvrdu najvišeg europskog suda da su mu hrvatski sudovi povrijedili jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na pravedno suđenje, otkriva Novi list

Teško je i zamisliti kako se osjeća čovjek koji je odslužio pet godina kazne nakon što je proglašen krivim za oružano razbojništvo počinjeno u banci u Garešnici, da bi Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu proces protiv njega ocijenio nepravednim, piše Novi list

Ovaj nevjerojatni kriminalno-sudski zaplet počinje još 8. veljače 1996. godine kada je nešto prije sedam sati ujutro u banci u Garešnici počinjeno razbojništvo. Dobro maskiran i naoružan lopov domogao se pozamašnog iznosa od oko osam i pol tisuća kuna, tisuću austrijskih šilinga, oko tri i pol tisuće njemačkih maraka, sto australskih dolara, sto tisuća talijanskih lira, 12 kanadskih dolara i 20 švedskih kruna.

No osim otisaka cipela u snijegu iza njega nije ostalo drugih tragova. Nekoliko sati kasnije u podrumu jedne stambene zgrade pronađena je odbačena odjeća što ju je na sebi tijekom prepada imao pljačkaš. Još istog dana i Horvatić, tada 55-godišnjak, priveden je na ispitivanje, a policijski pas reagirao je na njega i povezao ga s pronađenom odjećom.

I tijekom suđenja na Županijskom sudu u Bjelovaru u više je navrata tražio da se policijski inspektori i vještaci ispitaju upravo o manevriranju tragovima, no baš svi dokazni prijedlozi obrane su odbijeni. Žalio se i da su ga policajci prisiljavali na priznanje krivnje, te upozoravao kako je jedna od zaposlenica u banci izjavila da ih je opljačkala mlađa osoba. Odbio ga je i Ustavni sud zaključivši kako niži sudovi nisu ni u čemu pogriješili.

Ipak, kada je 2001. godine uvjetno otpušten Horvatić se, želeći doznati sudbinu svoje tužbe, ponovno obratio Ustavnom sudu, no tek je početkom 2009. godine njegov odvjetnik Jovan Doneski uspio dobiti presudu izrečenu još u lipnju 1998. godine.

Kao odštetu za povrijeđeno pravo Hrvatska mu mora isplatiti šest tisuća eura.