prosvjedi u izraelu

Netanyahu doživio udarac, pala podrška njegovu Likudu zbog reforme pravosuđa

26.07.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu doživio je udarac u anketama zbog sporne reforme pravosuđa, produbljujući krizu koja je uzdrmala Izraelce, prodrla u vojsku, naštetila gospodarstvu i užasnula Washington

Ankete dvije glavne izraelske medijske kuće pokazale su u utorak navečer da bi broj zastupničkih mjesta koje drži Netanyahuova vladajuća koalicija u Knesetu pao sa 64 na 53 ili 52, ako bi se sada održali izbori. Netanyahuov Likud pao bi s 32 na 28 mjesta u parlamentu s ukupno 120 mjesta, navodi N12 News, dok bi prema istraživanju televizijske kuće Reshet 13 Likud osvojio tek 25 mjesta.

U ponedjeljak je Netanyahuova nacionalističko-vjerska koalicija, formirana nakon izbora 1. studenoga prošle godine, podržala u parlamentu zakon koji će ograničiti ovlasti Vrhovnog suda, unatoč masovnim uličnim prosvjedima i žestokom neslaganju oporbe. Bila je to prva ratifikacija zakona u sklopu veće reforme pravosuđa. Predstavljen je u siječnju, a izazvao je neviđene ulične prosvjede i pobudio međunarodnu zabrinutost za stanje demokracije u Izraelu.

  • +8
Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Netanyahu je dobio podršku 38 posto ispitanika u anketi N12, a većina Izraelaca navela je da žele da se njegova reforma pravosuđa ili u potpunosti odbaci ili da se pregovara s oporbom. Manje od četvrtine ispitanika podržalo je zakonski paket. Netanyahu je rekao da želi postići konsenzus o daljnjim zakonima do studenog. Izraelskom premijeru sudi se za korupciju, ali on poriče nedjelo. 

Sjedinjene Države pozvale su ga da postigne široki dogovor o reformi pravosuđa, a za izglasani zakon tvrde da je "nesretan". No Netanyahuova koalicija je odlučna oduprijeti se onome što opisuje kao prekoračenje ovlasti Vrhovnog suda i proziva to tijelo da previše politički intervenira. Prema novom zakonu Vrhovni sud više ne može poništiti vladine i ministarske odluke na osnovi "nerazumnosti". Kritičari tvrde da se otvara prostor zlouporabi ovlasti uklanjanjem jedne od rijetkih učinkovitih kontrola izvršne vlasti u zemlji bez službenog pisanog ustava.

Podjela se proširila i na vojsku. Dobrovoljni rezervisti rekli su da se neće javiti na dužnost, a bivši visoki dužnosnici upozorili su da bi izraelska ratna spremnost mogla biti ugrožena. Moody's Investors Service priopćio je u utorak da će vladina pravosudna inicijativa i potresi koje ona uzrokuje vjerojatno negativno utjecati na izraelsko gospodarstvo i sigurnost.