SAMO ZA HITNE SLUČAJEVE

Nestašica cjepiva za tetanus, obustavljeno cijepljenje

10.04.2014 u 09:57

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je došlo do gotovo potpune nestašice cjepiva za tetanus, potvrdili su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Zbog toga je obustavljeno preventivno cijepljenje kako bi se cjepiva sačuvala za hitne slučajeve, tj. pacijente koji su bili u situaciji u kojoj su mogli biti inficirani

Od početka godine i propasti Imunološkog zavoda, koji je među ostalim prestao proizvoditi imunoglobulin, mnogi su upozoravali da će kroz dva-tri mjeseca doći do nestašice cjepiva protiv tetanusa. Da je do toga doista došlo, upozoreno je jučer u HDZ-u. Ante Ćorušić, šef HDZ-ova odbora za zdravstvo, poručio je stoga da je stečaj Imunološkog zavoda najveća je pogreška ove Vlade.

Da je na terenu došlo do nestašice, potvrdio je za tportal Bernard Kaić, spec. epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 'Zbog upita kolega s terena, znamo da je došlo do poteškoća nabave ovog cjepiva. S tim u vezi, prije dva mjeseca smo obavijestili liječnike na terenu koji provode preventivno docjepljivanje 60-godišnjaka protiv tetanusa prema Programu cijepljenja, da privremeno obustave cijepljenje s ciljem da se postojeće doze cjepiva protiv tetanusa na terenu sačuvaju za postekspozicijsku zaštitu', kazao je Kaić.


Na taj je način izbjegnuta potpuna nestašica cjepiva za zaštitu nakon izloženosti bakteriji. No kaže da su prije dva tjedna obaviješteni da je jedna veledrogerija uvezla cjepivo protiv tetanusa pa bolnice preko ljekarna mogu nabaviti cjepivo.

Tetanus ili zli grč teška je zarazna bolest
uzrokovana toksinom bakterije Clostridium tetani. Uzročnik tetanusa živi kao saprofit u crijevu domaćih životinja (preživača) te rjeđe u crijevu čovjeka. U vanjskoj sredini prelazi u oblik spore. Spore su otporne prema sušenju pa u zemlji mogu živjeti godinama.

Tetanus je rasprostranjen u svim dijelovima svijeta. Bolest se češće javlja ljeti, jer su ozljede u to godišnje doba češće zbog poljskih radova i hodanja bez obuće.  U Hrvatskoj godišnje od tetanusa oboli između 10 i 20 osoba, pretežno starije životne dobi. Najveći je broj oboljelih u sjevernim nizinskim krajevima Hrvatske, oko Bjelovara, šireg područja Zagreba i Varaždina u seoskim sredinama, za vrijeme poljskih radova. Otkako je 1950. godine uvedeno obvezno cijepljenje protiv tetanusa, danas u Hrvatskoj pretežno obolijevaju osobe iznad 60. godine života.

Stoga je 2002. uvedeno u obvezni kalendar cijepljenja i cijepljenje protiv tetanusa osoba s navršenih 60 godina života. Cijepljenje se vrši trima dozama cjepiva. Prve dvije doze daju se u razmaku od mjesec dana, a treća doza 11 mjeseci nakon druge doze (po shemi 0, 1, 12 mjeseci). Docjepljivanje se vrši svakih 10 godina.