DRAMA 11-GODIŠNJAKA

Nestao dječak kojeg nije htjela niti jedna škola

09.01.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Intenzivno se traga za 11-godišnjim dječakom iz Zagreba koji je zbog neprilagođenog ponašanja do ove jeseni promijenio četiri škole te se ni nakon početka ove školske godine još nije znalo kako će nastaviti školovanje

Dječakov je otac zbog sumnje na grubo zanemarivanje djetetova podizanja, odgoja i obrazovanja završio u pritvoru, a majka je, prema našim neslužbenim informacijama, suprotno sudskoj odluci kojom je dječak povjeren na čuvanje dječjem domu, odvela dječaka i njegovu mlađu sestru te se od kraja studenoga ne zna gdje su.

Radi zaštite djeteta ni policija ni Ministarstvo socijalne politike nisu željeli otkrivati detalje o ovom slučaju, javlja Jutarnji list

Podsjetimo, za probleme tog dječaka - inače iznimno inteligentnog odlikaša - doznalo se na jesen 2012., kad su roditelji djece u školi koju je tada pohađao najavili da će ih prestati slati u školu ako s njima i dalje bude išao taj dječak. Navodili su da je vrlo bistar i pametan, ali krajnje neprilagođen, često i nasilan prema drugoj djeci i da mu nitko ne može stati na kraj.


Kategorički su tvrdili da je problem u njegovim roditeljima, posebice ocu, koji negira bilo kakav problem, pa ga čak na neki način i potencira, opravdavajući dijete u svim njegovim postupcima i kriveći druge, umjesto da ga odgaja i upozorava na greške.

Sredinom rujna socijalna služba u pratnji policije ušla je u obitelj. Oca su priveli zbog sumnje na grubo zanemarivanje djetetova podizanja, odgoja i obrazovanja, a sudac mu je izrekao mjeru pritvora. Dječaka su, uz pristanak majke kratkotrajno smjestili u dječju psihijatrijsku bolnicu, a nakon toga je upućen u dom za odgoj djece i mladeži na jednomjesečnu procjenu i opservaciju. Na temelju nalaza multidisciplinarnog tima, odlučeno je da se dječak uputi na dnevni smještaj u dom.

To znači da tijekom dana boravi u domu u kojem dobiva potrebnu stručnu pomoć, a tijekom noći i vikendom je kod kuće. Međutim, konačnom je sudskom odlukom odlučeno da se povjeri domu na cjelodnevni smještaj, odnosno da nastavi živjeti u domu i od tamo pohađa nastavu.

Prema neslužbenim informacijama, dječak nikad nije stigao na cjelodnevni smještaj u dom. Majka je rekla da neće doći par dana jer idu na sprovod u Njemačku. Nakon toga se nije pojavila.

Više pročitajte ovdje