atlantski ocean

Na nestaloj podmornici petero ljudi, među njima navodno i britanski milijarder

19.06.2023 u 16:19

Bionic
Reading

Na turističkoj podmornici Titan, nestaloj na putu prema olupini Titanica u Atlantskom oceanu petero je ljudi - pilot, tri putnika koji su ovu avanturu platili po 250.000 dolara i stručnjak za misiju. Jedan od njih je navodno i Hamish Harding, 59-godišnji britanski milijarder, biznismen i istraživač

Podmornica korištena za vožnju turista u razgledavanje olupine Titanica nestala je u Atlantskom oceanu i u tijeku je misija potrage i spašavanja. Informaciju je za BBC potvrdila bostonska obalna straža. Podmornica duga oko 6,4 metra nestala je sat i 45 minuta nakon urona u nedjelju.

Podmornicom upravlja OceanGate Expeditions, a kako navodii Guardian OceanGate je prije dvije godine počeo primati male posade u mini podmornicu za pet osoba po cijeni od 250.000 dolara po osobi, piše BBC.

Navodno je na nestaloj podmornici i Hamish Harding, 59-godišnji britanski milijarder, biznismen i istraživač. Prekjučer je naime na Facebooku rekao kako se pridružio najnovijoj ekspediciji OceanGatea na Titanicu.

Stručnjak za podmornice Alistair Greig razradio je za BBC nekoliko scenarija o nestaloj podmornici. U jednom od scenarija ona je tijekom hitne situacije izbacila 'uteg ili teret' kako bi što prije stigla na površinu. 'Do toga je moglo doći u slučaju nestanka struje i/ili kvara pri komunikaciji. Podmornica bi tada dospjela na površinu i čekala da ju pronađu. Drugi scenarij pretpostavlja ugroženost trupa što je rezultiralo curenjem. Onda prognoza nije dobra', kazao je Greig.

Ako se spustila na morsko dno te se ne može vratiti vlastitom snagom, mogućnosti su, kaže, vrlo ograničene. 'Iako bi ona još uvijek mogla biti u jednom komadu, ako je na dubini većoj od 200 metara, nema puno plovila koji bi mogli stići do nje, a pogotovo to ne bi mogli ronioci', kazao je.

Dodao je i da se plovila dizajnirana za spašavanje mornaričkih podmornica sigurno ne mogu spustiti ni blizu dubine na kojoj je Titanic, a kad bi i mogli, Greg sumnja da bi se mogli pričvrstiti na otvor turističke podmornice.

Nestala podmornica ima rezerve kisika dovoljne za 96 sati, rekao je kontraadmiral Obalne straže John Mauger.

"Predviđamo da je u ovom trenutku dostupno negdje između 70 i punih 96 sati", dodao je.

Slavna olupina broda nalazi se 3.800 metara dubine na dnu Atlantika. Nalazi se oko 600 kilometra od obale Newfoundland u Kanadi. Putnički brod, koji je bio najveći brod svog vremena, udario je u santu leda na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka 1912. Od 2200 putnika i članova posade, više od 1500 je poginulo. Titanic je opsežno istražen kada je olupina otkrivena 1985. godine.