tuRizam u susjedstvu

Neotkrivena strana Hercegovine: Ova mjesta privlače sve više turista

08.10.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Međugorje, Mostar i Neum već su na daleko poznate turističke destinacije Hercegovine, no ta je regija i zemlja vila i vilenjaka, hajdučkih junaka, divljih konja i prirode od koje zastaje dah

Dok najveći broj turista u Hercegovinu i dalje dolazi zbog Međugorja, Turistički klaster Hercegovine, koji okuplja 32 članice iz privatnog i javnog sektora, ovih je dana, u suradnji sa Zračnom lukom Mostar i Croatia Airlinesom hrvatskim medijima i turističkim agentima pokazao i onu drugu, još možda široj hrvatskoj javnosti neotkrivenu stranu Hercegovine.

Želite li se isključiti od stresa, Blidinje je pravi izbor

Među njima je i Park prirode Blidinje, smješten u podnožju planina Čvrsnice i Vrana, svega sat i pol vožnje od jadranske obale. Idealno mjesto za pobjeći od stresa svakodnevnog života, područje se prostire na 358 km2, a turistima nudi ne samo mogućnost uživanja uz tišinu Blidinjskog jezera, već je i poznato odredište za skijače, šetače, planinare, bicikliste i zaljubljenike u ljekovita bilja.

  • +8
Blidinje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Milicevic/PIXSELL

Uz Blidinjsko jezero, jedan od najpoznatijih simbola parka prirode su i Hajdučka vrata, koja se nalaze na rubu kanjona Dive Grabovice, na 2000 metara nadmorske visine.

Poveznica s hajducima je i pećina hajduka Mijata Tomića, a na području Blidinja nalazi se i samoproglašena Hajdučka republika Mijata Tomića, osnovana 2002. koja ima svoj Ustav, ali i svoj novac. Iako je nastala kao svojevrsni prosvjedni projekt, danas je Hajdučka republika, kojoj je sjedište u restoranu i hotelu Hajdučke vrleti, jedan od turističkih aduta ovog kraja.

Najveće ptičje zimovalište u Europi

Mir i tišinu turisti mogu potražiti i u parku prirode Hutovo blato, smještenom nedaleko od Čapljine. Jedno od najvećih zimovališta za ptice u Europi nalazi se na svega 4 km od Metkovića, i dom je za 400 vrsta ptica, od kojih 140 ovdje stalno obitava. Simbol je, naravno, čaplja po kojoj je i obližnja Čapljina dobila ime, i kojoj je Hutovo blato ima trajno stanište.

  • +7
Hutovo blato Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pravo odredište za one kojima je hobi 'birdwatching', a za one druge pravi doživljaj je vožnja brodicama kroz kanale ovog močvarnog područja sastavljenog od čak 6 jezera koje povezuje rijeka Krupa.

Svijet vila

Samo sat i pol vožnje od Splita smjestila se najnovije uređena prirodna atrakcija Hercegovine. Avanturstički park Peć Mlini, uređen je 2019. i smješten na izvoru ponornice Tihaljine, rijeke koja svojim tokom mijenja više od devet imena, a u završnom dijelu poznata je pod imenom Trebižat.

Uz sam izvor veže se i legenda da su se u njemu kupale vile, koje su obitavale u obižnjoj Ravlića pećini. Sama pećina jedno je od najvažnijih prapovijesnih nalazišta u Hercegovini i dan danas posjetitelji mogu naći komade keramike koje su koristili stanovnici koji su u njoj živjeli. Ovaj podzemni kompleks krije i legendu o kamenoj vili, a posljednji su u njoj obitavali hajduci u 18. i 19. stoljeću.

Kako mu i naziv kaže 'avanturistički park', nudi i sadržaje za one željne malo više avanture – poput penjanja po strmim stijenama koje okružuju sam izvor rijeke Tihaljine, ali najduži zip line u BiH.

  • +6
Avanturistički park Peć Mlini Izvor: tportal.hr / Autor: Maja Šurina

No ono što doista očarava je priroda i šetnja uz tok rijeke sve do njenog izvora. Već na početku staze zapljusnut će vas mirisi lavande i mente, a hodajući uređenim stazama koje vode pored starih mlinica, posjetitelji mogu uživati u žuboru riječice i njenim slapićima.

Grad livanjskog sira i divljih konja

Livno je hrvatskoj javnosti možda poznat kao rodni grad izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića i poduzetnika Mate Rimca, no tik pored grada nalazi se jedinstvena turistička atrakcija u ovom dijelu Europe.

  • +4
Livanjski divlji konji Izvor: tportal.hr / Autor: Maja Šurina

Poput kakvim prizora iz Mongolije, u podnožju planine Cincar, na visoravni Krug potpuno slobodni žive divlji konji. Radi se o potomcima domaćih konja koji su nekoć ljudima služili u poljoprivredi, no dolaskom traktora više nije bilo potrebe za njima te su ih ljudi pustili u divljinu. Iako ih je na početku bilo svega 30-ak, prema najnovijim procjenama na divljim pašnjacima na 1200 metara nadmorske visine obitava ih čak 800.

  • +14
Stada divljih konja Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Želite li ih vidjeti izbliza, možete se odlučiti na safari turu te krenuti u potragu za nekim od krda, a već i sama vožnja u džipovima pustopoljinama podno planine bit će vam pravi doživljaj. Pri susretu s konjima morate itekako biti oprezni, na što su nas upozorili i naši domaćini prilikom nedavnog obilaska ove lokacije. Konje se ne smije uznemiravati glasnim vikanjem i naglim pokretima, treba bit svjestan upozorenja koje će vam pastusi u krdu davati njištanjem, a i konji vam nikada ne bi smjeli biti iza leđa.

Obilazak visoravni Kruzi pruža i jedinstvenu priliku fotografiranja na vidikovcu Drulj, s kojeg puca pogled na cijelo Glamočko polje, a neke turističke agencije nude i opciju ručka na visoravni gdje će vam domaćini ponuditi najbolje od domaće hrane – zeljanicu i druge pite, hercegovački pršut i, naravno, poznati livanjski sir.