vrije u dubrovniku:

'Neodgovornim najavama Franković pokušava osigurati novi saborski mandat'

19.01.2024 u 17:06

Bionic
Reading

Stranka Srđ je Grad (SJG) poručila je u petak u Dubrovniku kako je neodgovorna najava dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića o zabrani i ograničenju broja apartmana potaknula strah građana i proizvela rast broja zahtjeva za kategorizaciju za 1100 posto

Na konferenciji za medije o 'masovnoj apartmanizaciji pod krinkom održivog turizma' vijećnik SJG u dubrovačkom gradskom vijeću Đuro Capor istaknuo je kako je nadležnom županijskom uredu u studenom prošle godine podneseno 17 zahtjeva, a već u prosincu 185.

„A cijelo nas se vrijeme uvjerava da se Dubrovnikom upravlja održivo i da smo daleko odmakli u smjeru održivog turizma“, rekao je Capor i upozorio kako se, umjesto Plana upravljanja povijesnom cjelinom Dubrovnika, provodi propagandni projekt „Poštujmo Grad/Respect the City“.

„Njime se javnost uvjerava da je Dubrovnik već dostigao turističku održivost, a što se potvrđuje studijama koje plaćaju kompanije za kružna putovanja. Franković se nakon pandemije probudio i rekao: 'Jao, imamo 4000 novih kreveta!' pa mahnito krenuo najavljivati zabrane. Pa imamo li ili nemamo problem s održivim turizmom, odnosno imamo li ili ne prekomjeran broj apartmana?“, naglasio je Capor. Poručio je kako Franković dramatičnim mjerama 'kupuje ulaz u nacionalne medije i poboljšava šansu za novi saborski mandat'.

Gradska vijećnica SJG Petra Marčinko istaknula je kako Frankovićeve izjave Dubrovnik guraju dublje u monokulturu turizma, dok su u gradu zabilježene najviše cijene nekretnina u Hrvatskoj.

„I cijene stanarina su u porastu pa mlade obitelji bolju budućnost traže u drugim gradovima i inozemstvu. A nedostaje nam liječnika, socijalnih radnika, učitelja. A Dubrovnik stari i seli u prigradska naselja. Radi se velika šteta novim generacijama Dubrovčana“, rekla je Marčinko.

Poručila je kako Dubrovniku treba novi GUP, koji će poštivati koncept održivog razvoja, uz izračun nosivog kapaciteta prema UNESCO-ovoj metodologiji te povećanje gradskog stambenog fonda s modelom trajnog najma.

Predsjednik vijeća Gradskog kotara Grad Marin Krstulović upozorio je kako Franković svoju najavu o ograničenju broja apartmana ne može provesti iduće dvije godine, zbog odredbi Zakona o turizmu.

„Poručujem građanima da ne moraju brinuti jer je Frankovićeva najava zakonski neprovediva. A takve odluke moraju se donositi konsenzusom s građanima“, rekao je Krstulović.