POTAPANJE PALUBE

Neobičan ukrcaj u moru ispred Rijeke

13.01.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Na polupotopni brod 'Tern' danas je na sidrištu ispred Brodogradilišta '3. maj' ukrcano sedam teglenica izgrađenih za švedsku tvrtku 'Wisby Tankers', što je prvi put na riječkom području učinjeno potapanjem palube na koju su nakon toga postavljene teglenice, doznaje se iz riječke Liburnia pomorske agencije, koja organizira taj posao

Brod 'Tern' u vlasništvu je nizozemskog brodara 'Dockwise', nosivosti je 32.000 tona, dugačak je 180 metara, a širok 32 metra. Teglenice, od kojih svaka ima oko 600 tona, naručitelju će biti isporučene u Kolumbiji, a iskrcaj i svu logističku potporu obavit će ista tvrtka.

Direktor Liburnia pomorske agencije Danko Crnčević rekao je da je danas, uz pomoć remorkera Jadranskoga pomorskog servisa, završen ukrcaj teglenica te da će se nakon izranjanja palube broda one postaviti tri metra iznad razine mora.

Nakon toga teret će se osigurati zavarivanjem tijekom noći i sutra. Očekujemo da bi brod s teglenicama, ako vremenski uvjeti budu odgovarajući, mogao isploviti u srijedu, rekao je Crnčević i dodao da je ta agencija ugovorila četiri prijevoza teglenica za riječki '3. maj'.

Istaknuo je da je dosad sve učinjeno bez teškoća te da se, inače rijetko viđen, iskrcaj tereta potapanjem palube broda na riječkom području već obavljao, ali teret je na tom području prvi put tako ukrcan.

Po podatcima iz '3. maja', u tom brodogradilištu ugovorena je gradnja 32 teglenice za švedskog naručitelja. Isporučeno ih je 11, a očekuje se potpisivanje ugovora za još 13 teglenica. Osim toga, ugovorena je i gradnja četiriju tankera za prijevoz rasutog tereta za domaćeg naručitelja.