KOLEGE ČUVAJU LEĐA KOLEGAMA

Uhićeni zbog kriminala, a i dalje rade na projektima i predaju na fakultetu: Kad će neki hrvatski arhitekt 'izgubiti pečat'?

31.01.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Trojica splitskih arhitekata, Neno Kezić, Emil Šverko i Neven Mladinić, privedena su prošlog ljeta u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji nazvanoj 'operacija Banovina', u kojoj se istraživalo navodno pogodovanje velikom poduzetniku Zvonku Kotarcu. Nakon privođenja pušteni su da se brane sa slobode, postupak ide dalje, a arhitekti su usprkos sumnjama u kriminal nastavili dalje sa svojim poslom - dapače Kezić i Šverko čak su na Arhitektonskom fakultetu u Splitu nastavili podučavati nove generacije budućih arhitekata. Kako je to moguće?

U stručnim krugovima proširila se vijest da je protiv spomenutog trojca Hrvatska komora arhitekata pokrenula stegovni postupak, a on bi se koncem ovog tjedna trebao odvijati upravo u Splitu, no iz ove organizacije tportal je dobio djelomičan demanti: ondje će se u četvrtak i petak održati tek dvodnevno zasjedanje 'povjerenstva za nadzor nad radom članova Komore', i to po redovnom postupku. Za arhitekte Kezića, Šverka i Mladinića ono može, ali i ne mora predložiti pokretanje stegovnog postupka.

Taj postupak u teoriji može rezultirati različitim sankcijama - od ukora do privremenog ili trajnog oduzimanja licence za obavljanje posla, famoznog 'uzimanja pečata' - no nije zapamćeno to da je najstroža mjera ijednom izrečena. Arhitekti, reklo bi se, jedni drugima čuvaju leđa, što god njihovi kolege počinili.

Što im se stavlja na teret

Koliko je poznato, najbliže oduzimanju pečata bio je danas preminuli arhitekt Vjekoslav Ivanišević, protiv kojega se vodio stegovni postupak jer je sredinom dvijetisućitih pristao sudjelovati na pozivnom natječaju za projektiranje splitskog rodilišta nakon što je Ministarstvo zdravstva odustalo od suradnje s pobjednikom prethodnog natječaja Hrvojem Njirićem. Ivaniševića je u prvom stupnju sankcionirala strukovna komora te mu je uz novčanu kaznu htjela oduzeti licenciju, no arhitekt se žalio i na drugom je stupnju uspio pobiti tu odluku. A u njegov slučaj čak nisu bili upleteni policija i USKOK, niti je čovjek uhićivan, kao kada je riječ o trojici arhitekata 'palih' prošlog ljeta.

  • +2
Zvonko Kotarac ispred hotela Amfora na Žnjanu 2019. Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Kezić i Šverko su, recimo, prijavljeni jer su poduzetniku Kotarcu omogućili da fizički spoji dva objekta, hotel i zgradu, tako što su 'izradili glavne projekte arhitekture i njihove izmjene i dopune te su izdali i izjave u kojima su lažno potvrdili da su ti projekti izrađeni u skladu s propisima i odredbama DPU-a Žnjana'.

Nadalje, Kezić je u arhitektonskim projektima četiriju također Kotarčevih zgrada na Žnjanu ucrtao veći broj stambenih jedinica od dopuštenih, i to u podzemnim etažama iako one tamo nisu dopuštene, te ih je označio kao poslovne prostore turističke namjene. Izdao je i ovjerio, kao glavni projektant, izjave da je sve u skladu sa zakonima i planovima, a gradske su službenice na temelju tih dokumenata izdale građevinske dozvole Kotarčevoj tvrtki i 'višak' od 670 kvarata, odnosno najmanje dva milijuna eura protupravne imovinske koristi.

Arhitekt Neven Mladinić je pak kao projektant i nadzorni inženjer velikog prostora u trgovačkom centru Joker od angažiranog inženjera zatražio izvještaj po kojemu je prostor uređen prema projektu i u njega je ugrađen vatrodojavni sustav, premda to nije učinjeno. Nakon toga im je inspektor pomogao da se izda uporabna dozvola, a u cijeli proces bila je uključena i Mladinićeva supruga Lada Pocrnić Mladinić, zaposlena u splitskoj gradskoj upravi.

Postupak protiv njih trenutno je u fazi formalne istrage, koja prethodi podizanju optužnice. Keziću se na teret stavljaju dva kaznena djela protiv službene dužnosti, odnosno produljena kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, Šverku jedno kazneno djelo, a arhitektu Nevenu Mladiniću čak pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te davanje mita.

Predsjednica Komore hrvatskih arhitekata Rajka Bunjevac za tportal je potvrdila da će povjerenstvo za nadzor nad radom članova Komore ovog tjedna raditi u Splitu, no tvrdi da se radi o 'redovnom nadzoru' i stručnom poslu neovisnog tijela koje samo određuje svoj program rada.

'Ako protiv nekog kolege bude podnesena prijava, obavlja se nadzor nad njegovim radom i u slučaju da se pronađu nepravilnosti, odlučuje se o upućivanju predmeta stegovnom tužitelju', objašnjava Bunjevac.

Protiv Kezića, Šverka i Mladinića, koliko joj je poznato, nikakva prijava tijelima KHA-e nije podnesena, a ta institucija nema običaj automatski reagirati na medijske objave i procese USKOK-a. Ispada da arhitekt u Hrvatskoj može 'izgubiti pečat' samo ako se netko protiv njega baš zainati i prijavi ga ili se u 'redovnom nadzoru' slučajno nabasa na eklatantno kršenje pravila struke.

Na fakultetu obični zaposlenici

Na Arhitektonskom fakultetu u Splitu dvojica od trojice osumnjičenih arhitekata i dalje predaju studentima: Kezić je redovni, a Šverko gostujući profesor na Katedri za arhitektonsko projektiranje. Ozbiljne optužbe da su zloupotrijebili svoje pečate i izdavali lažne potvrde o projektima koji su bili u suprotnosti s urbanističkim planovima nisu previše utjecale na njihove karijere, barem zasad, s time da je Kezić ipak podnio ostavku na mjesto prodekana fakulteta.

'Dvojica kolega ne obavljaju nikakve upravljačke dužnosti, niti su angažirani na projektima: trenutno su obični zaposlenici. Zasad nema zakonskog uporišta za suspenziju ili bilo kakve druge sankcije, to ne bi bilo primjereno. Ako se pojavi nekakva osnova, reagirat ćemo', rekao je za tportal dekan ovog fakulteta Nikša Jajac. Kezić, Šverko i Mladinić dakle nastavljaju dalje najmanje na tri fronta: stručnom, zdravstvenom i pravosudnom. Zasad s pečatom.