SUSRET MILANOVIĆ I THACI

'Nema logike da EU završi na Dunavu kod Vukovara'

06.11.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i njegov kosovski kolega Hashim Thaci sastali su se u Zagrebu u Banskim dvorima gdje su zaključili da su odnosi između dviju zemalja dobri, ali da je nužno unaprijediti gospodarsku suradnju. Tim povodom održava se i Gospodarski forum Hrvatska - Kosovo na kojem se očekuju i konkretni dogovori gospodarstvenika o ulaganjima

GAF

'Albanija je zemlja koja je prošla težak put', kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović pa se brzo ispravio rekavši: 'Kosovski Albanci su prošli težak put.' Zatim je govorio kako iz osobnog iskustva zna da su Albanci u Jugoslaviji tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća bili građani drugoag reda. 'Kako su se neki Hrvati osjećali s pravom, a i neki Srbi s pravom, ali Albanci su općenito bili u drugom planu', rekao je on. Milanović je kazao i da je Hrvatska platila skupu cijenu za svoju nezavisnost, ali bi je platila opet, jer se isplatilo, ali kosovski Albanci su platili još skuplju cijenu. 'Nadamo se da će kolege iz Beograda biti razumni u pregovorima i da će vagati svaku riječ koju kažu. Jer riječi katkad kao malj bole i udaraju i teško se katkad vratiti natrag i previše je toga ružnog rečeno i još više učinjeno', kazao je Milanović.

U srijedu je predviđeno i potpisivanje sporazuma o gospodarskoj suradnji koji će potpisati dva ministra zadužena za gospodarski sektor, Radimir Čačić i Besim Beqaj. Thaci je naglasio da su svi hrvatski investitori dobrodošli na Kosovo te da već brojni kosovski Albanci koji žive u Hrvatskoj tamo rade dobar posao.

Zoran Milanović i Hashim Thaci su se u međusobnom razgovoru dotaknuli brojnih tema, a govorilo se i o odnosima između Kosova i Srbije koji i dalje znatno opterećuju odnose dviju zemalja, ali i utječu i na stabilnost cijele regije. Premijer Milanović je rekao da je u tom procesu nužno mnogo strpljenja, međusobnog povjerenja, a to je 'puno lakše reći nego napraviti'. Istaknuo je i kako će Hrvatska pomoći koliko može, ali ne želi mentorsku poziciju. Milanović je kazao da Hrvatska želi dobre odnose s Kosovom i Srbijom. Također je izrazio želju da posjeti Kosovo u kojem nikad nije bio. Premijer Thaci se zahvalio na podršci Kosovu i svemu što Hrvatska čini za stabilnost regije.

On je hrvatskog premijera izvijestio o tome kako napreduje kosovska borba za priznanje i integriranje u međunarodne institucije, ali je i donio i vijest da će ustavnim promjenama na Kosovu Hrvati dobiti svoga predstavnika u kosovskim institucijama.

'Također smo razgovarali o podizanju razgovora Kosova sa Srbijom na višu razinu od koje očekujem da će pridonijeti da pet zemalja Europske unije koje to nisu uradile priznaju Kosovo, ali i da se Beograd i Priština međusobno priznaju', kazao je kosovski premijer. U srijedu Thaci putuje u Bruxelles gdje će se susresti sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Milanović je kazao da će Hrvatska kao članica Europske unije podržavati Kosovo, ali ne samo Kosovo, nego i ostale zemlje zapadnog Balkana na putu u euroatlantske integracije, jer je u našem interesu da taj prostor bude integriran.

'Nema logike da EU završi na Dunavu kod Vukovara i da je onda rupa od nekoliko stotina kilometara, ni povijesno ni kulturološki ni interesno to nema smisla', mišljenja je hrvatski premijer. Također je poručio kosovskim prijateljima da će se Hrvatska zalagati i za ukidanje viza kosovskim građanima za putovanja u zemlje Europske unije, jer, kako je naglasio, to nema smisla, a mnogi tu zabranu već lako zaobilaze koristeći institut dvojnog državljanstva. 'Ljudima treba omogućiti da se lakše kreću', kazao je premijer Milanović.

Novinare je zanimalo kako Thaci gleda na prijedloge koje dolaze iz Beograda o rješavanju kosovskog problema. Kosovski premijer je odgovorio da je prvo nužno implementirati tehničke sporazume dogovorene u posljednje dvije godine, posebno o dobrosusjedskoj suradnji. Potom, nastavio je, Beograd treba ukinuti paralelne strukture sigurnosti na sjeveru Kosova, koje su ostale još iz vremena Miloševića, a cijelom svijetu je jasno da su podržavane iz Beograda, i saznati sudbinu 1.800 nestalih kosovskih Albanaca.

'Što se tiče srpskog plana za rješavanje pitanja Kosova, Srbija nema moralnog, političkog, tehničkog ni zakonskog prava da rješava kosovsko pitanje. Plan mora biti sveeuropski i jedino na taj način se može riješiti ovo pitanje. Status Kosova je riješen jednom zauvijek objavom nezavisnosti', poručio je Hashim Thaci.

Premijer Milanović se nadovezao da su rješenja za teške probleme u povijesti, paradoksalno, uvijek pronalazili ljudi od kojih se to najmanje očekivalo, koji su bili malo radikalniji u nastupu, malo oštriji. 'Tu mislim na sadašnju vlast i vladu u Beogradu; moglo bi se pokazati da će baš oni imati još razumniji pristup ovom problemu, jer tu treba strpljenja i razuma jer to ne ide preko noći', poručio je hrvatski premijer.