DŽAKULA KRITIZIRA

Nema dovoljno Srba u javnoj upravi

21.08.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Pripadnici srpske nacionalne manjine podzastupljeni su u javnoj upravi, a zbog nedostatka podrške državne i lokalnih vlasti mali je broj onih koji su uključeni u modele manjinskog obrazovanja, neki su od rezultata istraživanja, koje je u sklopu projekta 'Podrška vladavini prava', tijekom proteklih 20 mjeseci proveo Srpski demokratski forum (SDF), a koji su danas predstavljeni novinarima

'Iako postoji Akcijski plan o zapošljavanju nacionalnih manjina koji se provodi od 2011. do 2015., iz godine u godinu konstantno se smanjuje broj zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina u državnoj i javnoj upravi', rekao je Savjetnik SDF-a za EU Fondove Nikola Ivanović.

Predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula zatražio je od Vlade da uvede mehanizme kako bi lokalne vlasti, bez obzira na pritiske, bile obvezne Srbima povratnicima dati istu priliku kao i Hrvatima, a ne da se, kako je rekao, 'vrši jasna diskriminacija kakva je dosad bila'.

Istraživanje o usklađenosti statuta lokalnih i regionalnih zajednica s Ustavnim zakonom pokazalo je vidljiv pomak jer su gotovo svi statuti usklađeni, no problem je, kako ističu u SDF-u, implemetacija onog što stoji u lokalnim statutima.


SDF je zajedno s projektnim partnerom CEDEX-om proteklih 20 mjeseci provodio projekt 'Podrška vladavini prava' u sklopu programa EU IPA na području četiri županije: Brodsko–posavske, Požeško–slavonske, Karlovačke i Sisačko–moslavačke. Projekt je provođen na područjima od posebne državne skrbi i bio je usmjeren na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva te jačanje svijesti o manjinskim i ljudskim pravima kroz edukacije, istraživanja, zagovaranje i pružanje besplatne pravne pomoći.

Tijekom projekta provedena su tri edukacijska ciklusa za lokalne udruge, vijeća nacionalnih manjina te manjinske organizacije, a pruženo je više od 4500 pravnih savjeta za građane s područja od posebne državne skrbi kojima je otežan pristup pravosuđu.

'Željeli smo ljudima na području posebne skrbi prenijeti iskustva i znanja kako bi mogli samostalno raditi na promociji i zaštiti manjinskih i ljudskih prava', kazao je politički analitičar SDF-a Nemanja Relić.

Ključne aktivnosti, kako je rekao, bile su edukacije u kojima su pokušali približiti manjinskim predstavnicima, što kroz vijeća nacionalnih manjina a što kroz različite udruge, kako pisati europske projekte, kako si osigurati financiranje te kako se povezati i staviti na agendu lokalnih i regionalnih vlasti.