IZNENAĐENI LIJEČNICI

Nekoliko žena zadobilo teške ozljede zbog napada vrana, oglasio se i Grad Zagreb: Ptice se zalijeću u iznimnoj situaciji

04.06.2021 u 21:41

Bionic
Reading

Zbog povećanog broja dojava o napadima vrana na ljude, Grad Zagreb priopćio je da se ptice zalijeću u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite

Jutarnji list piše da posljednjih desetak dana liječnici zagrebačke Klinike za traumatologiju gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane. Samo u posljednja tri dežurstva dr. Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentice s težim ozljedama, a sve njih napale su ptice.

'Iskreno, ovakvo što nisam doživio otkako radim. U posljednjih deset dana na hitni prijem došla nam je djevojčica koja je zbog napada vrane slomila kralježnicu, jedna djevojka ima slomljenu ruku, jedna koljeno, a jedna je iskrenula gležanj', rekao je dr. Ćorluka.

Niti jednu ozljedu nisu nanijele vrane, već su sve nastale kao posljedica napada, s tim da su dvije najteže ozlijeđene pacijentice bile na biciklima te su pale i zadobile prijelome. Zanimljivo je da su sve djevojke napadnute na području oko Trešnjevke i Knežije, sve imaju dugu kosu, a napadi su se događali predvečer, otkrio je dr. Ćorluka.

Dnevnik Nove TV izvještava da su vrane zauzele dio Zagrebačke avenije. Napale su Anitu Mišković koja zbog toga za mjesec dana mora primiti još jedno cjepivo za tetanus. Zvala je 112 i zaštitu prirode i dobila isti odgovor: 'Nosite kišobran'.

Mirna Grčević zbog vrana je slomila nogu. 'Kljucala me po glavi još dok sam bila na pješačkom i nije odustajala. Ja sam vozila bicikl i dalje, i dočekala sam se na koljeno, pala i slomila sam nogu', opisala je.

Snahu Damira Dezana ptice su kljucale po glavi. 'Supruga i ja smo liječnici oboje, dezinficirali smo joj jer je krvarila iz vlasišta', rekao je.

Iz Grada Zagreba poručili su da je razlog naseljavanja i gniježđenja vrana u gradovima siguran i konstantan izvor hrane.

'To je prirodno ponašanje životinja, stoga savjetujemo građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda. U situaciji kada je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji već istu treba prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na tel: 01/2008-354 ili na e-mail: info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr', objavio je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

'Apeliramo u svakoj prigodi na građane i predstavnike stanara na lokacijama gdje su vrane aktivne, da se okoliš oko stambenih objekata održava čistim i ne bacaju otpadci hrane, te da se kuhinjski otpad odlaže na za to predviđena mjesta. S vranama se postupa prema Programu zaštite divljači, a u skladu s člankom 9. Zakona o lovstvu (Narodne novine 99/18, 32/19 i 32/20)', navodi se u priopćenju objavljenom u utorak na stranici Grada Zagreba.