maltretiranje na granici

Nekoliko europskih zemalja na udaru kritike zbog djece migranata

21.06.2018 u 23:01

Bionic
Reading

Nekoliko europskih zemalja, među kojima je Francuska, na udaru su kritika nevladinih organizacija zbog zadržavanja djece imigranata, neosiguranja primjerenog smještaja za djecu te nekih slučajeva maltretiranja na granicama

Između 5. svibnja i 9. lipnja u Sjedinjenim Državama 2342 djece i mladih migranata odvojeno je od roditelja koji su većinom iz središnje Amerike. Maria Serrano iz organizacije Amnesty International je rekla da do sada nisu svjedočili takvim okrutnostima.

U nekoliko zemalja zapadne Europe nije prema zakonu moguće zadržati dijete bez njegove obitelji. Zadržavanje u posebnom centru odnosi se na strance koji nemaju valjanih dokumenata i koji čekaju povratak.

Europski sud za ljudska prava (CEDH) je u vezi pitanja zadržavanja maloljetnika već osudio Francusku, Belgiju i Bugarsku.

Posljednjih mjeseci nekoliko organizacija oštro je kritiziralo postupanje vlasti prema djeci migrantima u Francuskoj.

Violaine Husson iz udruge za pomoć migrantima La Cimade je rekla da Francuska nema pravo drugima dijeliti lekcije.

U pariškoj oblasti je s 41 zadržanog djeteta 2013. godine njihov broj 2017. porastao na 305. Dodala je da se situacija izoliranih maloljetnika u Francuskoj pogoršava i razni akteri civilnog društva iscrpljuju se ondje gdje je država zakazala. Husson smatra da je više stotina tih maloljetnika na ulicama ili su ih dugoročno prihvatili dragovoljci.

Oxfam, međunarodna konfederacija 20 nevladinih organizacija koje s partnerima djeluju u preko 90 zemalja, upozorila je da su maloljetnici fizički i verbalno maltretirani u Francuskoj i ponekad ilegalno poslani u Italiju.

  • +7
Pogled iz bliza: Imigranti Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

U Italiji, kamo je od 2013. stiglo 700.000 migranata, djeca (kojih je 2017. stiglo 17.337) nisu nikada odvajana od članova obitelji.

Italija je prva zemlja u Europi koja je 2017. dobila specifičan zakon za prihvat i zaštitu izoliranih maloljetnika, prema podacima nevladine udruge Save the Children (Spasimo djecu), koja je sudjelovala u pripremi teksta zakona.

Prema podacima Amnesty International od 27.819 migranata smještenih u prihvatni centar u 2017. godine njih 48 bila su djeca.

U Španjolskoj migranti koji trebaju biti protjerani šalju se u međunarodni centar za strance (CIE) gdje im se jamči da će biti smješteni s maloljetnom djecom. Različite nevladine udruge redovito kritiziraju prenapučenost i nehigijenske uvjete CIE-a.

Maloljetnici u načelu nisu odvajani od odraslih u Španjolskoj, kaže Jennifer Zuppiroli iz Save the Children. Međuitim, ona upozorava na situacije u kojima dolaze muškarci s djecom bez dokumenata.

"Da bi se borili protiv krijumčarenja ljudima maloljetnici mogu biti pod nadzorom u centrima za maloljetnike", a ponekad su djeca mjesecima izolirana u centrima jer treba dosta vremena da "izradu testova DNK" kako bi se dokazala srodnost.