nikad nije kasno

Nekić: Svake godine umre oko 1000 branitelja, a evo koliko je novih zahtjeva

06.12.2023 u 21:14

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić iznio je u srijedu podatak da godišnje umire oko tisuću hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, da ih je u Registru branitelja oko 513 tisuća, od čega je 31. listopada ove godine živih bilo oko 416 tisuća

Broj umrlih branitelja godišnje se kreće oko tisuću, a što se tiče novih branitelja, svake godine, otkad je otvoren rok, dolazi određeni broj zahtjeva, mislim oko sedam tisuća, rekao je Nekić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Izmjene koje donose rast osnovnih braniteljskih prava i naknada, omogućuju im duži ostanak u svijetu rada, stvaraju osnove za osnivanje braniteljskih centara, dobile su potporu i oporbe i vladajućih, ali i posvađale zastupnike branitelje.

Mlinarić (DP): Invalidnina od 14, 21 eura

Stipo Mlinarić (DP) zamjerio je vladajućima što braniteljske invalidnine nisu povećane od 2001. godine, te naveo da invalidnina 20 postotnog HRVI iznosi 14,21 euro. Ima branitelja koji žive u siromaštvu, kazao je i ustvrdio da predmetni zakon „konzumiraju i krajinski milicajci, njih oko tisuću“. To je tragedija ove države, mi smo svoje agresore nagradili, kazao je.

HDZ-ov Ante Deur uzvratio mu je kako je sve što je rekao „najvećim dijelom obična laž“ te ga upitao što ga je spriječilo da se javi kad je Predrag Matić bio SDP-ov ministar branitelja i kad su se razdvajale braniteljske mirovine i branitelji. „Koliko ti je Matić pisao govora protiv Tome Medveda i hrvatskih branitelja, možeš se sramiti“, poručio mu je Deur.

„Zašto uvijek lažete“, pitao je Mlinarića HDZ-ov Josip Đakić, spočitnuvši mu da svojata zasluge za predmetni zakon.

Mlinarić demantira da mu je Matić pisao govore, te poručuje Deuru da jednako misli i o njemu i Matiću da su „obične političke kukavice“. Đakića je pak prozvao da „k'o drug Tito“ dugo sjedi na čelu Hvidre, a da ništa nije napravio, osim za sebe.

Nađ (SD): Koliko će se novih pripadnika HVO umiroviti i koliko će to stajati?

Oporbeni zastupnici problematizirali su što se izmjenama pripadnicima HVO-a omogućava pokretanje postupka i određivanje novog iznosa invalidske mirovine kod promjena koje utječu na preostalu radnu sposobnost ili omjer uzroka invalidnosti.

Imamo gotovo osam tisuća neriješenih braniteljskih zahtjeva za dodjelu stambenih kredita, a vi sad propisujete pravo na invalidsku mirovinu za pripadnike HVO-a, kazala je Martina Vlašić Iljkić (SDP).

Koliko će se novih pripadnika HVO umiroviti i koliko će to stajati, pita Vesna Nađ (SD) i dodaje da usvajanje ustavne tužbe pripadnika HVO-a, prilično neizvjesnom čini procjenu sredstva potrebnih za isplatu mirovina u idućim godinama.

Državni tajnik Nekić ističe kako se zaboravlja uloga HVO-a u obrani Hrvatske, traži im se dlaka u jajetu, propituje jesu li teret za hrvatski proračun. Nisu, mi ih nikada nismo tako gledali, ni Ministarstvo, ni ova Vlada, kazao je i dodao kako svake izmjene zakona prate novinski članci sa zvučnim naslovima iza kojih ne stoji ništa.

Oporba je zamjerila i što se osnovica za obračun invalidskih prava neće određivati zakonom, dakle kroz Sabor, nego će to raditi Vlada svojom odlukom, "vjerojatno neposredno pred parlamentarne izbore".

HDZ-ovi zastupnici zadovoljni su zakonom, posebno najavom osnivanja braniteljskih centra koji se, objasnio je Nekić, od veteranskih centara razlikuju razinom usluge i činjenicom da su namijenjeni za trajni smještaj branitelja i da će biti financirani vlastitim sredstvima, dok su veteranski centri financirani iz europskih sredstva. U kojim će mjestima ti centri biti, Nekić nije mogao unaprijed reći.