KAD ŽIVOT POSTANE LABIRINT

Nekada je vodila vlastitu tvrtku, a danas pomaže ljudima da se pokrenu

26.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Life coach svoje klijente potiče (ali nikad ne pritišće) da se odvaže donijeti neke životne odluke. Kroz svoje treninge to čini i Tatjana Divjak, 52-godišnja life-coacherica, koja se već punih deset godina bavi tim poslom. Iako je dolazilo do situacija u kojima su pojedinci bili nespremni krenuti dalje i mijenjati se, posebno je ponosna na slučaj u kojem je klijenticu, nakon rastave braka, potaknula na odgovornije ponašanje prema samoj sebi

Unatoč tome što je nekada uspješno vodila vlastitu tvrtku, danas je life-coacherica koja je odlučila krenuti drugim putem.

'Moja priča počinje u trenutku kada sam prodala svoju tvrtku koja se bavila trgovinom, a bila je moj 10-godišnji projekt. Došla sam u poziciju da biram čime ću se nastaviti baviti, jer sam tada bila premlada da bih se umirovila. Kako sam niz godina u svojoj tvrtki bila posvećena konceptu prodaje, nisam imala vremena razmišljati čime bih se bavila. Odlučila sam pustiti intuiciji da kaže svoje i krenula istraživati life-coaching na internetu', otkriva nam Divjak.

Umjesto da glumi žrtvu, preuzela je odgovornost

Klijenti koji joj se javljaju nezadovoljni su određenim aspektom života, bilo da je riječ o poslu, društvenom ili ljubavnom životu, financijama i u većini slučajeva ne znaju kako donijeti ispravnu odluku na nekom od tih životnih polja.

'Moji klijenti su osobe koje se u određenim konfliktima s okolinom, kolegama na poslu, društvom, partnerom ne znaju postaviti i donijeti odluke kako to promijeniti. Oni koji su mudri zatraže pomoć od nekog drugog, ne mora to biti coach, u obzir dolazi i savjetnik, terapeut, pa čak i prijatelj', objašnjava life-coachica.

Kada zatraže pomoć life coacha, u većini slučajeva osobe već imaju nekoliko ideja kako riješiti problem s kojim se suočavaju, kao što je primjer klijentice koja se u procesu rastave braka odlučila pohađati seminare life coacha.

'Imala sam situaciju s jednom klijenticom koja je došla vidjeti je li sazrelo vrijeme za novu stranicu u životu, jer su joj djeca već bila odrasla, a odnos s partnerom 'potrošen'. Kroz razgovore sam joj pomogla da shvati koliko ju je odnos s partnerom promijenio. Nakon life coach treninga ne samo da se rastala, nego je i pokrenula novu poslovnu aktivnost, ponovno se izgradila. Umjesto da glumi žrtvu, okrivljuje partnera ili njihov odnos, klijentica je vidjela koliko je zapravo odluka da se 'žrtvuje' time što će se brinuti o domu i djeci, bila isključivo njezina. Umjesto okrivljavanja preuzela je odgovornost za svoje postupke, bez osjećaja krivnje ', prisjeća se Divjak.

Tečaj zanemariv, bitno kasnije djelovanje

Osoba koja se želi baviti life-coachom svakako treba proći duži tečaj, jer netko tko surađuje i bavi se ljudima, mora znati što radi. 'Osobno sam u Americi završila školu za life-coacha koja je trajala godinu dana. Postoje treninzi koji su kraći od tog perioda, ali bit je što radiš nakon tog treninga, kako gradiš svoje buduće iskustvo. Kada osoba 'odradi' određen broj sati pod mentorskom ' palicom', ono što slijedi je dio njegovog iskustva i licence. Rad s ljudima je velika odgovornost i osobe koje nespremno ulaze u ovaj posao ne štete samo drugima, nego i sebi. Zato je bitno proći kvalitetnu edukaciju', napominje life-coachica. Tomić ne smatra da su profesionalni life-coachi ugroženi od strane onih licenciranih, jer brzi tečaj ne jamči da će ta osoba imati veliko povjerenje budućih klijenata. 'Ljudi koji nasjedaju na takve tečajeve vrlo će brzo ili odustati od bavljenja life coachingom ili će im to pomoći da shvate da u svijetu coaching biznisa ne postoje brze trake ,već je nužno uložiti barem 4 do 5 godina u kvalitetnu edukaciju' , priča Tomić.

Osoba koja odluči krenuti s life-coachingom mora biti svjesna onog što želi promijeniti, smatra Tomislav Tomić koji već tri godine uspješno vodi treninge za sve buduće life-coache.

'Postoji nekoliko temeljnih koraka koji čine jedan prosječan life coach trening: jasno definirati željeni cilj ili ciljeve, jasno i objektivno utvrditi gdje se klijent nalazi u odnosu na željeni cilj, istražiti unutarnje i vanjske prepreke koje ga koče ili bi ga mogle kočiti na putu postizanja cilja, istražiti klijentove snage i slabosti u odnosu na željeni cilj, donijeti konkretnu odluku o aktivnosti koju će klijent poduzeti, te poduzeti akciju i pratiti tijek zbivanja', kaže Tomić.


Majka mu sabotirala treninge

Tatjana Divjak ističe kako njezin posao obuhvaća ne samo individualna savjetovanja, nego i angažmane od strane pojedinih tvrtki koje svoje zaposlenika grupno šalju na life-coach treninge.

'Imala sam slučaj u kojem od jednog od klijenata, koji je dolazio na moje treninge preko tvrtke u kojoj je radio, nisam stekla povjerenje tijekom treninga. On je od samog početka imao nekakve predrasude i veliki otpor prema promjeni svog dotadašnjeg života. U tom sam slučaju zatražila od tvrtke u kojoj je radio da se taj trening zaustavi, jer nije cilj da se nekom nešto nametne, nego ga se savjetuje', priča Divjak.

Često joj se događa da radi s adolescentima koje u većini slučajeva šalju njihovi roditelji. Ako komunikacija s njima bude dobra, velika je šansa da ujedno uspije ostvariti ono što roditelji ne mogu. Najčešće je riječ o nedostatku povjerenja ili poštovanja između roditelja i djeteta.

'Sjećam se slučaja s jednom majkom koja je na preporuku došla k meni sa svojim sinom. Već nakon prvog susreta s mladićem sam ostvarila odličan kontakt i par puta smo imali trening. Iako je mladić fantastično napredovao, njegova se majka počela raspitivati o cijenama treninga. Kada je počela govoriti da joj nešto nije jasno, shvatila sam da time želi sabotirati treninge. Stoga sam odlučila motivirati mladića da samostalno napreduje i da ima osjećaj da ima moju pomoć, iako više neće dolaziti na treninge', kaže Divjak.